Επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στην Τήνο

Την Τήνο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ»  την Τρίτη 2/11 στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Κυκλάδες.  Κατά την επίσκεψή του συνομίλησε με αγρότες αλλά και με πολίτες στην λαϊκή του νησιού, επισκέφθηκε τα περισσότερα μαγαζιά και συνομίλησε με δεκάδες πολίτες της Τήνου, με εργαζόμενους στην εφορία, στις υπηρεσίες και στις τράπεζες του νησιού. Συζήτησε σκέψεις και προτάσεις για θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Τήνο αφού παλιότερα είχε προσφερθεί να βοηθήσει εθελοντικά στο να προχωρήσει η ανακύκλωση στο νησί και είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για να τους ενημερώσει γύρω από θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συζήτηση με νέους του νησιού για τα θέματα που τους απασχολούν αλλά και σχετικά με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν (πχ εθελοντικό καθαρισμό ακτών).

Στην περιοδεία του αυτή ο Νίκος Χρυσόγελος συνομίλησε με πολλούς κατοίκους του νησιού για την οικονομική κρίση και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να υπάρξουν στα νησιά για να μειωθούν οι επιπτώσεις της. Συγκεκριμένα παραδείγματα που συζητήθηκαν ήταν οι ανταλλαγές προϊόντων, η συνεργασία μεταξύ των νησιών με στόχο την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και η στροφή προς την κατανάλωση τοπικών προϊόντων, ιδιαίτερα ειδών διατροφής, που ενώ μπορούν να παραχθούν τοπικά, συχνά εισάγονται. Στην περιοδεία του «έπεσε» πάνω και στον κ Γ. Μαχαιρίδη και στελέχη του συνδυασμού του που επισκέπτονταν την Τήνο. Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε, επίσης, την ευκαιρία να συνομιλήσει και με υποψηφίους των δημοτικών συνδυασμών.

Το βράδυ της ίδιας μέρας επέστρεψε στην Σύρο για να συμμετάσχει στην ημερίδα «Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις – η περίπτωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου».

Ο Νίκος Χρυσόγελος, μετά την επίσκεψή του στην Τήνο δήλωσε: «Η Τήνος διαθέτει έναν σημαντικό πολιτιστικό και φυσικό πλούτο, εξαιρετικά χωριά, σημαντική παράδοση στις τέχνες, στην καλλιέργεια της γης και σε κτηνοτροφία-τυροκομεία. Η στροφή του νησιού προς τον τουρισμό πρέπει να γίνει με τρόπο που θα ενδυναμώσει τον πρωτογενή τομέα και θα συμβάλλει στην αλληλο-υποστήριξη οικονομικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η σοφία του παρελθόντος και να συνδεθεί με σύγχρονες πράσινες – οικολογικές λύσεις και γνώσεις, κατάλληλες για τα νησιά, ιδιαίτερα σε θέματα καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, δόμησης κτιρίων, διαχείρισης των απορριμμάτων και επεξεργασίας των λυμάτων. Οι διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία) χρειάζεται να καταναλώνουν τοπικά, ποιοτικά προϊόντα, ώστε αφενός οι επισκέπτες να γεύονται μοναδικά προϊόντα αλλά και οι ασχολούμενοι με τη γεωργία και κτηνοτροφία να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, ιδιαίτερα με βιολογικές μεθόδους και με τοπικούς σπόρους και ποικιλίες. Αλλά και ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε νέες κατευθύνσεις όπως πχ γαστρονομικές.

Είναι απαραίτητο ο Δήμος να στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς αναβαθμίζοντας την λαϊκή αγορά του νησιού. Αλλά και οι πολίτες επιλέγοντας τοπικά, ποιοτικά προϊόντα μπορούν να «ψηφίζουν» καθημερινά υπέρ της στήριξης της τοπικής παραγωγής και οικονομίας. Κάτι τέτοιο έχει μεγάλη σημασία σε μια εποχή οικονομικής κρίσης αλλά και αυξανόμενης εισαγωγής προϊόντων, ιδιαίτερα ειδών διατροφής, που θα μπορούσαν να παράγονται τοπικά. Τα νησιά μας πρέπει να αποτελέσουν ένα δίκτυο συνεργασίας και αλληλοσυμπληρούμενων οικονομικών δραστηριοτήτων. Η Περιφέρεια, εφόσον εκλεγούν δυνάμεις που έχουν σχέδιο και πρόγραμμα, μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας συνεκτικής πολιτικής για την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης.

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είναι μια εναλλακτική λύση απέναντι στην αποτυχία των μέχρι σήμερα πολιτικών, είναι όμως κυρίως μια πολιτική δύναμη στο Ν. Αιγαίο που διαθέτει λύσεις για τα προβλήματα των νησιών με δεδομένο ότι έχει επεξεργαστεί – και συζητήσει όλη αυτή την περίοδο με εκατοντάδες φορείς και πολίτες – συνεκτικές προτάσεις και πρόγραμμα για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Καλούμε τους πολίτες, πριν ψηφίσουν, να διαβάσουν το πρόγραμμά μας για να κρίνουν οι ίδιοι αν τους εκφράζει. Με μια ισχυρή παρουσία του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών που θα στοχεύουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για το νησί τους καθώς και στην στροφή προς μια πράσινη-οικολογική κατεύθυνση».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: