Η ψήφος στον Οικολογικό Άνεμο ΔΕΝ είναι ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος ουσίας

του Δημήτρη Γρηγοριάδη, εκπρόσωπου τύπου του «Οικολογικού Ανέμου»

Έχουμε συνηθίσει να ορίζουμε ως ψήφο διαμαρτυρίας την ψήφο η οποία περιστασιακά πάει σε κάποιο μικρό κόμμα ή παράταξη, και όχι στα μεγάλα σχήματα, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί ο πολίτης  για τα κακώς κείμενα.  Έτσι, οι μικροί σχηματισμοί που παίρνουν αυτή τη ψήφο δεν είναι σίγουροι ότι αυτή τους «ανήκει», ότι δηλαδή οι πολίτες τους ψήφισαν επειδή ακριβώς ασπάζονται τις ιδέες και τις θέσεις τους.  Οι μεγάλοι σχηματισμοί, από την άλλη, θεωρούν ως παροδική τη διαφυγή αυτής της ψήφου και ελπίζουν ότι με ορισμένες διορθωτικές κινήσεις θα την κάνουν να επιστρέψει στο «μαντρί».

Στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στην περιοχή μας, αυτή του Ν. Αιγαίου, συμμετέχουν πέντε σχήματα. Το κάθε ένα από αυτά έχει διακριτά χαρακτηριστικά και κάποια από αυτά έχουν προσπαθήσει να καταθέσουν ένα πρόγραμμα στους πολίτες.  Ο Οικολογικός  Άνεμος εδώ και πολύ καιρό έχει καταθέσει το πρόγραμμα του, τη διακήρυξη του αλλά και το τι εκπροσωπεί στις εκλογές του 2ου βαθμού (ecoanemos.wordpress.com).   

Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε απλώς άλλη μια περιφερειακή κίνηση για τις εκλογές αλλά μια επιλογή που έχει να κάνει με βαθύτερες αλλαγές όχι μόνο σε πολιτικό-περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συνείδησης, αξιών, τρόπου ζωής, πολιτισμού. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε την πολιτική στο Ν. Αιγαίο αλλά και να αλλάξουμε και εμείς μέσα από τη συνεργασία, την κοινή δράση, την ενεργή συμμετοχή στην καθημερινή ζωή των νησιών, τη συμμετοχή μας στους θεσμούς και  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου.

Θέλουμε στο Ν. Αιγαίο  να επικρατήσει η διαφάνεια, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, να προωθηθούν πιο συμμετοχικές μορφές διακυβέρνησης, να συμμετέχουν οι πολίτες στη διαμόρφωση των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους. Να  προωθήσουμε πράσινες μορφές οικονομίας, να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες και τη γνώση των τοπικών κοινωνιών για ένα βιώσιμο μέλλον για όλες τις ηλικίες, όλες τις τοπικές κοινωνίες, όλα τα νησιά (ανεξαρτήτως μεγέθους).

Bλέπουμε ότι η πολιτική ζωή περνάει μια τρομερή κρίση και θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανανέωση της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, να υπάρχει αλληλεγγύη και ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους των νησιών, ανεξαρτήτως μεγέθους νησιού, απόστασης από το κέντρο, ηλικίας, καταγωγής ή φύλλου. Μας κινητοποιεί η υποχρέωση που έχουμε, αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος, να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον σε μια εποχή που απειλείται η κοινωνική συνοχή, η οικονομική μας επιβίωση και έχουμε μπει σε μια εποχή ανατροπής του κλίματος.

Μας ευαισθητοποιεί η αγανάκτηση και η οργή πολλών τοπικών κοινωνιών για την απουσία πολιτικών για τη συνοχή στο Ν.Αιγαίο και την ανυπαρξία μερικών βασικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών σε πολλά νησιά. Θέλουμε να δώσουμε νέο  περιεχόμενο στην έννοια ποιότητα ζωής: προστασία υγείας, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, παροχή επί τόπου επαρκούς ιατρικής φροντίδας, υποστήριξη ψυχικής υγείας, φροντίδα για ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και νέες μητέρες, ικανοποιητική σύνδεση των νησιών όλο το χρόνο όχι μόνο με την Αθήνα αλλά και μεταξύ τους, μείωση κι ανακύκλωση-κομποστοποίηση απορριμμάτων, επεξεργασία λυμάτων, εξοικονόμηση και σωστή διαχείριση νερού, απεξάρτηση νησιών από το πετρέλαιο και προώθηση πράσινης παραγωγής ενέργειας.

Στο Ν. Αιγαίο είναι ζητούμενο ακόμα η συνοχή μεταξύ των διαφορετικών τοπικών κοινωνιών αλλά και μέσα σε κάθε τοπική κοινωνία. Ενώ φαίνεται ότι σε κάποια νησιά συσσωρεύτηκε πλούτος, αυτό αφορά μέρος μόνο της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα όλοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τα δημόσια αγαθά που ήταν διαθέσιμα κάποτε για όλους χωρίς κόστος.  Η έλλειψη αυτή αφαιρεί εισόδημα από τους πολίτες του Ν. Αιγαίου.

Έχουμε μια νέα προσέγγιση που αντιμετωπίζει τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ως ένα αλληλεξαρτώμενο και συνεργαζόμενο δίκτυο οικοσυστημάτων, οικονομιών και κοινωνιών, που δεν μας απασχολούν μόνο το καλοκαίρι ως τουριστικός προορισμός. Όλες οι πολιτικές και οι υποδομές πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτή τη λογική. Επιδιώκουμε αυτές οι αλλαγές να περάσουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η  νησιωτικότητα για μας είναι  ευλογία και ευκαιρία και όχι  μειονέκτημα. Επιζητούμε  μια εξειδικευμένη νησιωτική πολιτική  βιωσιμότητας που θα διαπερνά και θα προσαρμόζει όλες τις επιμέρους πολιτικές στις ανάγκες και τις δυνατότητες-οικολογικές αντοχές των νησιών. Να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία για να γίνει η ζωή των πολιτών πιο εύκολη στα νησιά. Να πηγαίνουν οι υπηρεσίες στους νησιώτες αντί το αντίθετο.

Όμως ο Οικολογικός Άνεμος έχει και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που δίνει συγκεκριμένες χειροπιαστές, εφαρμοσμένες και εφαρμόσιμες λύσεις και δε στηρίζεται στη φιλοσοφία «ψηφίστε μας και θα δούμε τι θα κάνουμε». Έχουμε προτάσεις και λύσεις για όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στο Ν. Αιγαίο. Τουρισμός, Πρωτογενής Τομέας, Ενέργεια, Μεταφορές και Συγκοινωνίες, Υδάτινοι Πόροι, Θάλασσα και Ακτές, Φυσικά Οικοσυστήματα και Απόβλητα – Απορρίμματα είναι τομείς για τους οποίους έχουμε την επιστημονική γνώση, την εμπειρία και τους ανθρώπους για να προωθήσουμε και να προτείνουμε λύσεις.

Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες δεν πρέπει απλά να διαμαρτυρηθούν. Πρέπει να δουν και να κρίνουν πρόσωπα, διαδρομές, προγράμματα, ιδέες και θέσεις και να αποφασίσουν με βάση αυτά ποιοι είναι οι άνθρωποι και παρατάξεις που τους αντιπροσωπεύουν και που θα ήθελαν να τους εκπροσωπούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: