Η ψήφος στον Οικολογικό Άνεμο Ν.Αιγαίου, ψήφος ουσιαστικής δημοκρατικής συμμετοχής!

Ο Τάκης Βούης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην εκλογική περιφέρεια Ρόδου

Φίλοι μου,

Έχω ζήσει δύο σπουδαίες περιόδους πολιτιστικής ευημερίας στη Ρόδο. Την δεκαετία του ’60  και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Το κύριο χαρακτηριστικό τους, ήταν η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο καινούργιο, στη δημιουργία, στη δημοκρατία. Στον τόπο μας υπάρχουν δυνάμεις πολιτισμού σε όλες τις μορφές τέχνης που μένουν ανεκμετάλλευτες και κυρίως μακριά από τους νέους. Οι πολιτιστικοί φορείς του τόπου, δεν πρέπει να λειτουργούν σαν ατζέντηδες. Πρέπει να γίνονται το απαραίτητο πλαίσιο στήριξης του δημιουργικού δυναμικού του τόπου.

Η «τοπικότητα» δεν είναι  προστατευτισμός μιας κοινωνίας στραμμένης στον εαυτό της, αλλά αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα που μας παρέχεται για άμεση και ουσιαστική συμμετοχή στην παραγωγή πολιτισμού , κάτι που αποτελεί το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού μας.

Η οικολογία μας καλεί να δραστηριοποιηθούμε σε θέματα περιβάλλοντος, αυτοδιοίκησης & μας ζητά να δράσουμε, να αλληλεπιδράσουμε, να προστατεύσουμε τον τόπο μας όπως το σπίτι μας.

Μας βοηθά να απεξαρτηθούμε από μια Αθηνοκεντρική  και μαζική επιβολή τηλε-κουλτούρας. Μας δίνει τα εργαλεία με τα οποία θα κρίνουμε αυτό που έρχεται απέξω, χωρίς να υποκύπτουμε άνευ όρων στη δύναμη και πολλές φορές στη γοητεία του .

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η δύναμη μας σαν άτομα αλλά και σε συλλογικό επίπεδο απορρέει, από την αυτοεκτίμηση μας , την αυτοπραγμάτωση και αυτάρκεια. Όταν ζεις την άμεση συμμετοχή σου στις αποφάσεις και μέσα από αυτές, βλέπεις να βελτιώνεται η ζωή του τόπου σου και των συμπολιτών σου, ενισχύεται μέσα σου το αίσθημα της δύναμης, της ανεξαρτησίας & της ελευθερίας.

Η κεντρική πολιτική σκηνή και τα κόμματα εξουσίας μας βάζουν απέναντι στο ΔΝΤ , στην τρόικα, στην Ε.Ε, στην παγκόσμια κοινότητα.

Είναι μια ψευδο-συμμετοχή, μια δήθεν δημοκρατική διαδικασία συμμετοχής.

— Σε τι συμμετέχουμε όμως, όταν όλα έχουν κριθεί από πριν;

—Από τι εμείς και οι νεώτεροι από εμάς θα αποκτήσουν την απαραίτητη αυτοεκτίμηση όταν όλα τα σπουδαία γίνονται αλλού & είμαστε μόνο δέκτες της δημιουργίας των άλλων;

—Πώς θα βοηθήσουμε τη νέα γενιά να αντισταθεί στην επιβολή προτύπων που ελάχιστη σχέση έχουν με τη ζωή της;

Όταν εκτός από τα επιτεύγματα του παγκόσμιου πολιτισμού, γνωρίζεις τους ποιητές, τους συγγραφείς, τους ζωγράφους, τους μουσικούς , τους επιστήμονες και όλο το δημιουργικό δυναμικό του τόπου σου, τότε δεν σε καταπίνει το ξένο μοντέλο αλλά γίνεται μια σημαντική ζύμωση και αφομοιώνεις τα καλά του στοιχεία.

Πριν 25 περίπου χρόνια ο αείμνηστος και σπουδαίος Ροδίτης ποιητής Παντελής Ευθυμίου ρωτούσε « γιατί δεν διδάσκονται οι ντόπιοι ποιητές στα σχολεία της Δωδεκανήσου». Τόσα χρόνια μετά δεν έχουμε απάντηση που να δικαιώνει τον ποιητή!

Η ψήφος στον «Οικολογικό Άνεμο» Ν. Αιγαίου είναι ψήφος ουσιαστικής δημοκρατικής συμμετοχής. Δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας η οποία αφού δώσει το περιλάλητο πολιτικό μήνυμα θα χαθεί.

 Σας καλώ, να εργαστούμε με πάθος για την ανάδειξη των τοπικών δημιουργικών μας δυνάμεων σε πρωταγωνιστές μιας καινούργιας περιόδου πολιτισμού & οικολογικής παρέμβασης που τόσο έχει ανάγκη το νησί μας.

Τάκης Βούης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: