ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Ο Στρατής Βασάλος είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην εκλογική περιφέρεια Μήλου

Προσχώρησα  στο  ψηφοδέλτιο του «Οικολογικού Ανέμου» με επικεφαλής το Νίκο Χρυσόγελο, με σύνθημα «Αγροτικός  Άνεμος», για να στηρίξω τις θέσεις και τις απόψεις μου επί των αγροτικών θεμάτων. Η ευθύνη για την κληρονομιά του αγροτικού χώρου, μας υποχρεώνει, σ’ εκσυγχρονισμό και αλλαγή για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Μέσα από τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, από το συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πειραιώς και Νήσων και  σαν αντιπρόσωπος της ΕΝΩΣΗΣ στην ΠΑΣΕΓΕΣ, μου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να παρατηρώ και να καταγράφω και να προτείνω πράγματα και θέματα του πρωτογενή  τομέα, που αποκλειστικά απασχολούμαι γιατί είναι το αντικείμενο πού είναι άρρηκτα συνδεμένο με τον πρωτογενή τομέα τον οποίο υπερασπίζομαι  και υπηρετώ και που συμβάλει ουσιαστικά στην ύπαρξη και  στη συνέχεια  στον κλάδο.  Τα μέλη του συνεταιρισμού και όσοι συμμετέχουν  στις  συζητήσεις,   προστατεύουμε   και παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρισκόμαστε σήμερα. Οι ευθύνες όλων μας είναι μεγάλες στις μεγάλες κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται και  τις  ανακατατάξεις  πού συντελούνται τώρα. 

Από τη θέση λοιπόν αυτή θέλω να σας προτείνω κάποιους αναγκαίους μηχανισμούς απαραίτητους για  Αλλαγή – Πρόοδο – Εξέλιξη στον πρωτογενή τομέα. Παράδειγμα πρώτο: Οι αγρότες  αγοράζουν διάφορα εφόδια, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, φάρμακα, λιπάσματα. Κάνουν νέες υποδομές ή εκσυγχρονίζουν παλαιές υποδομές. Παρακολουθούν σεμινάρια εκπαίδευσης, εκσυγχρονίζουν τις επιχειρήσεις τους, αποκτούν γνώση. Όμως κάτι  λείπει και δεν απολαμβάνουν  το αποτέλεσμα. Επιμένουν όμως και ας έχουν αστοχίες, περιμένουν και πιστεύουν ότι κάτι θα γίνει.

Παράδειγμα δεύτερο ο κτηνοτρόφος που μοχθεί όλο το χρόνο για να διασφαλίσει το κοπάδι του κάνοντας όλα τα προηγούμενα που αναφέρω. Το πρώτο στάδιο είναι τα γεννήματα. Άγχος να γεννηθούν και να μεγαλώσουν σωστά, να μην αρρωστήσουν  και να  βρουν καλή αγορά καλό έμπορο και τιμή καλή. Χωρίς  σφαγείο,  ξεχνάμε  την καλή τιμή. Τα αμνοερίφια πωλούνται στις Κυκλάδες  από 2,20 έως 2,70 Ευρώ ζων βάρος, αλλά όταν πηγαίναμε στα σφαγεία Χαλκίδος αγοράζονται από 7,00 Ευρώ και επάνω. Βλέπεις στο εγκεκριμένο Σφαγείο παίρνεις την αξία του προϊόντος σου.  Η μεταφορά των ζώων  σε σφαγεία εκτός Σίφνου είναι πολυέξοδη και ασύμφορη. Άρνηση των πλοιοκτητών  να τα μεταφέρουν ή και διπλασιασμό της τιμής ναύλου. Ας πούμε ότι ένας κτηνοτρόφος έχει 3-  5-  8- ζώα. Πώς θα τα μεταφέρει σε σφαγείο  για να πάρει πιστοποίηση;  Άνευ σφαγείου παράνομη διάθεση. Το  σφαγείο είναι απαγορευτικό εκτός νησιού. Έχει έξοδα. Από τα  2000 βιολογικά αμνοερίφια που πρέπει να παραδίνουμε  το χρόνο βάση σύμβασης στέλνουμε   ένα μικρό αριθμό 350 ζωών  για να μην προσβάλει ο έμπορος τη σύμβαση. Μετά την διάθεση των αμνοεριφίων  αρχίζει ο αγώνας για τα γαλακτοκομικά δίχως τυροκομείο και χωρίς σύγχρονες ατομικές εγκαταστάσεις,   ακολουθεί η  μια ανακολουθία την άλλη. Κάποιοι ίσως βολεύονται με την κατάσταση. Έτσι  με τη μικρή αναφορά πού κάνω, φαίνεται ότι τα συγκοινωνούντα δοχεία γέρνουν υπέρ εξόδων και της ζημίας, από το ένα μέρος. Πρώτα τα έξοδα, εφόδια, ζωοτροφές, εργασία, πρώτες ύλες, έξοδα επιχείρησης. Από την άλλη διάθεση των γαλακτοκομικών, και κτηνοτροφικών προϊόντων μας  επιτρέπουν,  με  χάρη οι  ιθύνοντες, να τα πουλάμε χωρίς έγκριση παράνομα. Με  το καθεστώς αυτό τα προϊόντα μας, κακοδιατίθενται, τα έξοδα δεν καλύπτονται, και ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να κάνει και δεύτερη δουλειά για να συμπληρώσει τα αγροτικά έξοδα. Καταλήγουμε ότι δεν υπάρχει υποδομή . Σφαγείο και τυροκομείο.

Απαιτείται η δέσμευση όλων των υπευθύνων για την άμεση λειτουργία σφαγείου και τυροκομείου. Επίσης  ζητούμε από το δίκτυο   ύδρευσης του   δήμου να μπορούν οι αγρότες να παίρνουν επιδοτούμενο νερό για πότισμα, σανό, και όσπρια, εφόσον έχουν δηλωθεί και ελεγχθεί οι καλλιέργειες αυτές. Ζητούμε να επιδότησει   ο Δήμος, ένα ευρώ  το κιλό  την κάπαρη βάση τιμολογίου και αυτός που καλλιεργεί κάπαρη, να επιδοτείται με διακόσα ευρώ το στρέμμα με έγγραφη πιστοποίηση  Γεωπόνου.

Είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε πρακτικά και εφευρετικά. Από κάπου πρέπει να πιαστούμε και να καταπιαστούμε. Ο πρωτογενής   τομέας είναι το εργαλείο μας.  Δεν το έχουμε ανακαλύψει. Πρέπει να προσπαθήσουμε από κοινού  για προοδευτικές αλλαγές για το καλό του τόπου. Ζητούμε ένα δημοτικό χώρο να δημιουργούμε Λαϊκή αγορά με Σιφνέικα προϊόντα. Το νησί μας έχει όλες της προϋποθέσεις για ανάπτυξη και πρωτοπορία. Απόφαση και σχέδιο χρειάζεται. Ζητάμε γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης με Γεωπόνο,  του χωραφιού, να συμβαδίζει με  την παράδοση αλλά και την επιστήμη. Η παντός είδους καλλιέργεια χρειάζεται  προστασία και προώθηση. Να υπάρχει υπεύθυνος για τα φάρμακα, για τις ασθένειες για τα λιπάσματα για τα προγράμματα των αγροτών κ.ο. Υπάρχει γεωπόνος στη Μήλο, και  όταν έρχεται στη Σίφνο ,έρχεται με σφραγίδες χαρτιά και μολύβια. Τα χωράφια, οι καλλιέργειες, η δενδροκομία τι γίνονται;

Ζητούμε στην  Επιτροπή  Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου, να συμμετέχουν, ένα μέλος από το Συνεταιρισμό και ένα από τον Αγροτικό Σύλλογο. Να  μπορούν τα μέλη αυτά όταν υπάρχει λόγος να προτείνουν και να  συγκαλείται στο Δήμο συνεδρίαση.   Για την συγκρότηση του προσωπικού του σφαγείου θέλουμε  να συμμετέχουμε, ίσως μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία ή κάποια βοήθεια. Εμείς πιστεύουμε  ότι εάν η τοπική αυτοδιοίκηση πειθαρχήσει στην υποχρέωση της, οι εκκρεμότητες είναι λίγες και επουσιώδεις. Χρειάζεται απαρίθμηση,   προτεραιότητες και προσοχή. Με τους υπευθύνους αυτούς  του  Δήμου να μπορούν να  συνεργάζονται με τα μέλη του Πρωτογενή Τομέα.   

Ευστράτιος  Βασάλος     

  • Πρόεδρος  Αγροτικού  και  Μελισσοκομικού  Συνεταιρισμού  Σίφνου          
  • Μέλος  του Διοικητικού  Συμβουλίου της  Ένωσης  Αγροτικών Συνεταιρισμών  Πειραιώς  και  Νήσων  και Αργοσαρωνικού
  • Αντιπρόσωπος της Ένωσης Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού στην Π Α Σ Ε Γ Ε Σ 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: