Ο «Οικολογικός Άνεμος» απαντά στα ερωτήματα του Λουκά Μαστή (ΑΠΕ) για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Ερώτηση: Η Ελλάδα επανειλημμένως έχει καταδικαστεί για ελλιπή διαχείριση των απορριμμάτων της. Ο υπάρχων Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι επαρκής ή πρέπει να τροποποιηθεί;

OΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ: Με ευθύνη της Περιφέρειας, των δυο Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των περισσότερων δήμων δεν έχει εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που να προωθεί με αποτελεσματικό τρόπο τη μείωση και  πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, την ανακύκλωση καθώς και την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.  

Παραμένουν σε λειτουργία παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) που συχνά καίνε τα απορρίμματα με κίνδυνο η διοξίνη και άλλες τοξικές ουσίες να περνάνε στην τροφική αλυσίδα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος υψηλών προστίμων. 

Ο περιφερειακός σχεδιασμός αντί να ωθεί σε κατασκευή μεγάλων χώρων ταφής πρέπει να εξειδικεύει τις κατευθύνσεις και  προτεραιότητες τόσο στο επίπεδο της περιφέρειας όσο και σε κάθε νησί, να βοηθήσει κάθε δήμο να εφαρμόσει μια  ολοκληρωμένη διαχείριση και να σεβαστεί τη νομοθεσία που προβλέπει και την υποχρέωση τους για επεξεργασία και εφαρμογή ενός σχεδίου ολοκληρωμένης / εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Είναι λάθος να ανοίξει η πόρτα στην καύση σκουπιδιών ή σε μελέτες και σχεδιασμούς για πολύπλοκες και δαπανηρές τεχνολογίες που δείχνουν προχειρότητα και άγνοια. Η Περιφέρεια έχει μεγάλη ευθύνη να κατευθύνει σωστά τους δήμους ώστε όλοι ανεξαιρέτως να έχουν μέσα στο 2011 ξεκινήσει προγράμματα κομποστοποίησης και ανακύκλωσης.   

Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» οι Περιφέρειες θα έχουν τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ο σημερινός προσανατολισμός του ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς σας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της;

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ANEMOΣ: Το ΕΣΠΑ δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις σημερινές ανάγκες  στο Ν. Αιγαίο. Παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά, εξαιτίας λάθος ιεράρχησης προτεραιοτήτων και λάθος χρήσης των ευρωπαϊκών πόρων απουσιάζουν σήμερα σημαντικές υποδομές από τα νησιά που είναι αδύνατο να συμπληρωθούν μέχρι το 2013.

Δυστυχώς, δεν επιτεύχθηκε η κοινωνική συνοχή στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου και με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων όσο και των δυο Νομαρχιών και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου βγήκε από τον στόχο 1, χωρίς όμως στην πραγματικότητα ο μέσος όρος εισοδημάτων που χρησιμοποιήθηκε να ανταποκρίνεται στην άρση των ανισοτήτων και διαφορών σε υποδομές μεταξύ των νησιών.

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ προτείνει μια σειρά δράσεων ώστε να διασφαλιστούν επιπλέον πόροι από:

– τη δημιουργία ενός Ταμείου για τη Συνοχή στο εσωτερικό της νησιωτικής μας περιφέρειας με στόχο να συγκλίνουν οι νησιωτικές περιοχές και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή

– την αξιοποίηση ευκαιριών που προσφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ή διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για αγρο-περιβαλλοντικά σχέδια, για την προστασία του κλίματος, του φυσικού περιβάλλοντος, του αγροτικού τοπίου, για την  εξοικονόμηση ενέργειας κα.

– την σύσταση σε κάθε νησί (ή με συνεργασία γειτονικών νησιών) εταιρειών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ ώστε αφενός να μειωθεί σταδιακά η χρήση πετρελαίου για παραγωγή ενέργειας και αφετέρου να αποκτήσουν τα νησιά σταθερούς και βιώσιμους πόρους για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών υποδομών.  

Είναι φανερό ότι πρέπει πλέον να διαμορφώσουμε ως Περιφέρεια και να διεκδικήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια στρατηγική για τη βιωσιμότητα, την απασχόληση και τη συνοχή στα νησιά, με την εφαρμογή εξειδικευμένων περιφερειακών πολιτικών, με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων μέσα από διάφορα προγράμματα που υπάρχουν ήδη και αφορούν στις περιφέρειες αλλά και να συμβάλλουμε στη δημιουργία νέων εργαλείων χρηματοδότησης των αναγκαίων υποδομών.  

Για να ανταποκριθούν οι Περιφέρειες στο θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες, που τους έχουν ορισθεί, διαθέτουν τα απαραίτητα προσωπικό και πόρους;

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ANEMOΣ: Η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” για τις περιφέρειες φαίνεται να ξεχνάει τη νησιωτικότητα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει αυξημένους ρόλους και αρμοδιότητες σε θέματα σχεδιασμού, παρακολούθησης πορείας εφαρμογής και σε ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης έργων και προγραμμάτων χωρίς να διαθέτει όμως  το απαραίτητο προσωπικό και πόρους.

Η Περιφέρεια πρέπει να συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και να επιταχύνει την μεταφορά εμπειρίας και καλών πρακτικών σε θέματα  σχεδιασμού και υλοποίησης μιας “μακροχρόνιας στρατηγικής για τη βιωσιμότητα και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο. Δεν είναι μόνο θέμα πόρων αλλά και ανάδειξης των ικανοτήτων του υπάρχοντος προσωπικού, αντιμετώπισης της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, καθώς και περιορισμού της σπατάλης δημόσιων πόρων για εξυπηρέτηση στενών προσωπικών ή κομματικών συμφερόντων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: