Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του «Οικολογικού Ανέμου»

Νικόλας Στεφάνου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον «Οικολογικό Άνεμο» στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

Τα νησιά μας αποτελούν ένα λεπτό μίγμα φιλόξενου φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που μαζί με την μικρή κλίμακα που έχουν τα πάντα και τo αίσθημα αυτάρκειας  που δημιουργεί η νησιωτικότητα, καθώς και το  σχεδόν μοναδικό ιστορικό υπόβαθρο τους, τα οδήγησαν να γίνουν από τους δημοφιλέστερους τόπους  διακοπών, αλλά και  καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Βεβαίως  αυτή η δημοτικότητα έφερε και τον αλόγιστο μαζικό τουρισμό που δημιουργεί μεγάλη πίεση στη βιοποικιλότητα και  στην πολιτισμική ταυτότητα των νησιών μας, παραμορφώνει τα χωριά και την ενδοχώρα με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη οικοδομών, κατασπαταλεί τα υπόγεια νερά και αφανίζει παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες. Έτσι η χειροτεχνία συρρικνώνεται και τα προϊόντα της αντικαθίστανται με βιομηχανοποιημένα τεχνουργήματα, συνήθως ανατολικής προελεύσεως, ενώ οι αγρότες, τουλάχιστον οι λίγοι που έχουν κρατήσει τη γη τους,  έχουν δυσκολία να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα βιομηχανοποιημένα προϊόντα.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθούμε ότι τέτοιο μοντέλο έχει ημερομηνία λήξης που αντιστοιχεί στο χρόνο όπου τα χαρακτηριστικά που έκαναν τα νησιά μας να έχουν μεγάλη ζήτηση, δεν θα υφίστανται πια.

Έτσι, ενώ σε άλλα μέρη μπορεί ακόμα ο όρος της αειφόρου  ανάπτυξης να εμφανίζεται καμιά φορά ως ρομαντικός, στα νησιά μας μπορεί να κατανοηθεί πιο εύκολα σαν κάτι πολύ χειροπιαστό, αφού ο αειφόρος τουρισμός είναι  αυτό που θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε άμεσα την ευημερία και την ποιότητα ζωής μας.

Στον ανταγωνιστικό κόσμο μας υπάρχει μια αυξανόμενη μερίδα ανθρώπων που επιθυμούν να ανακαλύψουν προορισμούς   με ιδιαίτερη ταυτότητα, όπου προστατεύεται το περιβάλλον, όπου μπορούν να γευτούν αγνά προϊόντα, να προμηθευτούν προϊόντα της ντόπιας χειροτεχνίας και γενικά να «βυθιστούν» στον τοπικό πολιτισμό  και στη φύση. Και είναι ευχαριστημένοι να τα πληρώσουν όλα αυτά στην πραγματική τους αξία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε την τουριστική προβολή των νησιών μας, εξασφαλίζοντας την προστασία των παραδοσιακών οικισμών και του αιγιαλού. Για να γίνει όμως αυτό είναι ανάγκη να ρυθμίσουμε δραστικά την κυκλοφορία οχημάτων και να προστατέψουμε  την ενδοχώρα από την αλόγιστη διάνοιξη  δρόμων και την εκτός οικισμού δόμηση.  Είναι επίσης ανάγκη να αναπτύξουμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με ήπιες λύσεις για την εξασφάλιση της υδροδότησης.  Είναι ανάγκη να επιλέξουμε την ήπια ανάπτυξη, την προστασία της βιοποικιλότητας και της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του «Οικολογικού  Ανέμου» γιατί επιθυμώ να στηρίξω και να εργαστώ για τη στροφή της πολιτικής στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: