Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του»Οικολογικού Ανέμου»

Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου*, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ»

Αποφάσισα τη συμμετοχή μου στον Οικολογικό Άνεμο για να εκφράσω την έντονη ανάγκη μου να διοχετεύσω μια πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία ως σύμβουλος σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος,  άμεσα και έμπρακτα στον χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε μια περίοδο κρίσιμη για το περιβάλλον, τα νησιά μας και τον τόπο μας.

Ως θέματα προτεραιότητας που οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων μπορούν να προωθήσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με οργανώσεις πολιτών και ενεργά άτομα, θεωρώ:

Περιβάλλον, χωροταξία –αλλαγή κλίματος

– Διαμόρφωσης ξεκάθαρων χρήσεων γης που να προστατεύουν την αγροτική γη (και την παραγωγή ποιοτικών –βιολογικών προϊόντων) και τις φυσικές περιοχές των νησιών και θα  θέτουν σαφή όρια στην οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίησή τους.

– Προσαρμογή όλων των πολιτικών για τα νησιά, και ιδίως του ενεργειακού σχεδιασμού με στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, ώστε να επιτραπεί στις νησιωτικές κοινωνίες (ανθρώπινες και  άγρια ζωή) να προσαρμοστούν και να αμυνθούν απέναντι στην αλλαγή του κλίματος, αλλά και να συμβάλλουν στην αναστροφή του φαινόμενου αυτού.

Περιβάλλον, φυσικές προστατευόμενες περιοχές

-Ενθάρρυνση της δημιουργίας δικτύων φυσικών προστατευόμενων περιοχών στην ξηρά και τη θάλασσα, με εξασφάλιση πόρων για σύνταξη ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και έργων και οργάνωση της από κοινού διαχείρισής τους. 

Περιβάλλον, απορρίμματα

Αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και διαμόρφωση, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, ενός “Ολοκληρωμένου Σχεδίου Εναλλακτικής Διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο μηδενικά απόβλητα μέχρι το 2020”, στην περιφέρεια και σε κάθε νησί. Βασικοί άξονες ενός τέτοιου σχεδίου θα είναι:

–        η πρόληψη και η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης με χωριστή συλλογή

–        η δημιουργία διαδημοτικών επιχειρήσεων κομποστοποίησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης μεταξύ γειτονικών νησιών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας

Περιφερειακός προγραμματισμός με στόχο τη διασύνδεση τομέων και με βάση μια νέα προσέγγιση για τα νησιά ως δίκτυο

– Κατάρτιση ετήσιων και πολυετών περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με έμφαση στη διασύνδεση των τομέων της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ευημερία των κοινωνιών μακροχρόνια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την παραμονή νέων στον τόπο τους και την επιστροφή ή /και προσέλκυση άλλων πολιτών για μόνιμη διαμονή στα νησιά.  

– Ανάπτυξη ενός αλληλεξαρτώμενου και συνεργαζόμενου δίκτυου οικοσυστημάτων, οικονομιών και κοινωνιών, με συμπληρωματικές δραστηριότητες – κοινές δράσεις (πχ στον τουρισμό, την πράσινη ενέργεια, τη γεωργία-κτηνοτροφία, υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση κα).

Προσβασιμότητα, ενδοεπικοινωνία, εσωτερική μετακίνηση

-Συνέχιση και ενδυνάμωση της προσπάθειας για την οργάνωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και ενδοεπικοινωνίας των νησιών, ως κρίσιμου παράγοντα για την ύπαρξη των νησιών

– Καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου ως βάσης για τον υπολογισμό του κόστους μετακίνησης, ιδιαίτερα  για τους κατοίκους των νησιών

– Σύνταξη μελέτης για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού δικτύου δημόσιας μετακίνησης στις αστικές περιοχές και τις ορεινές –μειονεκτικές περιοχές των νησιών (γραμμές και μέγεθος λεωφορείων, ελάχιστος αριθμός δρομολογίων, κόμιστρα, φορείς εκμετάλλευσης) πριν την μεταβίβαση των σχετικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους (2011).

Ανάπτυξη δικτύων διευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας

– Συνεργασία με φορείς της περιφέρειας για τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων σε κοινοτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας, με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης και μετά από ευρεία σχετική διαβούλευση

– Προώθηση της συνεργασίας της περιφέρειας, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα με νησιωτικές περιοχές

Ενδεικτικά θέματα διεθνών δικτύων στα οποία τα νησιά μας ως δίκτυο μπορούν να συμμετέχουν: Ευρωπαϊκό Δίκτυο γεωπάρκων, δίκτυα για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας και των αγροτικών μνημείων, ευρωπαϊκά δίκτυα περιοχών για εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση ανανεώσιμων μορφών.

Τα νησιά ως χώρος έκφρασης κοινωνικής αλληλεγγύης

– Ανάδειξη της υπάρχουσας εμπειρίας και σοφίας των τοπικών κοινωνιών για την οργάνωση τους, την αρμονική σχέση με το περιβάλλον και την αλληλεγγύη μεταξύ τους (προστασία του οίκου τους, κοινωνική εργασία, αλληλεγγύη από τα κάτω, ανταλλαγές προϊόντων – έξω-χρηματική οικονομία).

– Ενθάρρυνση ανταλλαγών σε επίπεδο γνώσεων, εμπειριών, δυνατοτήτων-ικανοτήτων για να βελτιωθούν οι δυνατότητες κάθε νησιού. Να αποτελέσουν τα νησιά γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών και ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής με δεδομένο ότι ήδη ζουν πια στα νησιά μας άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Τα παραπάνω μπορούν να προωθηθούν μέσα από δράσεις και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, νέας γενιάς και δια βίου μάθησης, αλλά και με την κοινή οργάνωση με τοπικούς φορείς πολιτιστικών εκδηλώσεων και την υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων υπερτοπικής σημασίας.

*χημικός μηχανικός Ε.Μ.Π.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Καλή Επιτυχία στους οραματισμούς σου.
    Η Περιφέρεια έχει ανάγκη απο έμπειρα στελέχη, όπως εσύ, για να σχεδιάσουν την περιφερειακή τους ανάπτυξη, χέρι με χέρι με όλους τους κατοίκους. Δυστυχώς η έντονη κομματικοποίηση τείνει να δημιουργήσει συνθήκες μίνι βουλής, χωρίς αισιόδοξες προοπτικές.
    Απο βάθους καρδιάς σου εύχομαι να προλάβετε να επικοινωνήσετε το όραμά σας για μια τοπική ανάπτυξη με κινητοποίηση όλων των ενδογενών δυνάμεων. Αγαπητή Χριστίνα, Καλή Επιτυχία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: