Δύο βασικά προβλήματα της Τήλου

Άννα Παρλιάρα*, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον «Οικολογικό Άνεμο» στο Νότιο Αιγαίο, στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου

Με λένε Άννα Παρλιάρα, είμαι αργυροχόος, και τα τελευταία 12 χρόνια κατοικώ και δραστηροποιούμαι στην Τήλο, γενέτειρα της μητέρας μου. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία αυτή και ειναι τιμή μου που θα συμμετέχω κι εγώ. 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα προβλήματα του νησιού μου έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ. Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο ο πολυ μικρός πληθυσμός για ενα αρκετά μεγάλο γεωγραφικά νησί. Ζούμε  σε 4 οικισμούς σχετικά απλωμένους με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεταξύ μας επικοινωνία, και οι πληροφορίες να μη φτάνουν σε όλους. Επίσης αυτό έχει και ενα ψυχολογικό κόστος γιατί ο άνθρωπος ως ον κοινωνικό, δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Μπορούμε να δώσουμε λύσεις γι’ αυτό και έχουν γίνει προσπάθειες μέχρι τώρα, αλλα χωρίς αποτελέσματα, γιατί κατά τη γνώμη μου δεν ειχαν ενωτικό, και ψυχολογικό άξονα και σωστές οικονομικές βάσεις.

Το δεύτερο πρόβλημα, σχετίζεται με την αγροτική οικονομία του νησιού, και είναι ο μεγάλος αριθμός κατσικιών. Η Τήλος παραδοσιακά είναι αγροτικό νησί, με καλό έδαφος και νερό, όμως τα τελευταία χρόνια με τα αδέσποτα κατσίκια καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η καλλιέργεια. Αυτό έχει κόστος στην οικονομική κταάσταση όλων μας αφού στο φτωχό νησάκι μας και η ύπαρξη ακόμα κι ενός κηπουλάκου θα ήταν βοήθεια.  Επίσης, με αυτή την καταάσταση παρεμποδίζονται και πιο συστηματικές προσπάθειες όπως αυτή του Τάσου Άπτογλου που νοίκιασε και έβαλε αμπέλια σε αρκετά χωράφια, αλλά φέτος δεν μάζεψε τίποτα γιατί τα έφαγαν όλα τα κατσίκια.

Δικαιούμαστε και εμείς πληροφορίες, σεμινάρια, εκπαίδευση, πάνω στα αγροτικά θέματα όπως έγινε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και θα παλέψουμε ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αναγνωρίσει την ευθύνη της απέναντι σε όλα τα νησιά και να είναι δίκαιη. Από τη μία όλα τα νησιά δεν είναι ίδια, αλλά απο την άλλη  όλα μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σημαντική οικονομικη δυναμική, μέσω του βιώσιμου τουρισμού και της αξιοποίησης του μοναδικού πολιτιστικού και φυσικού πλούτου που υπάρχει μέσα σε αυτό το περιβάλλον που λέγεται Αιγαίο πέλαγος.  

Μετά τιμής,

Άννα Παρλιάρα

*αργυροχόος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: