Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μιχάλη Κουμπιού στη συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 4-10-2010 στο Ακταίον στη Ρόδο

Χθες, ο Βιμ Μέρτενς έπαιξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στη Σάμο, την πατρίδα του Πυθαγόρα, για να ψηλαφίσει τη γη που γέννησε τον άνθρωπο που συνέδεσε τη μουσική με την αστρονομία και τα μαθηματικά. Με αφορμή λοιπόν τη χθεσινή του συναυλία έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Σάκη Δημητρακόπουλο στο Βήμα. Ο μεγάλος συνθέτης από το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Ελλάδα θα παίξει πρωτοποριακό ρόλο στη νέα εποχή που έρχεται. Φεύγουμε– είπε– από την εποχή της πιθανολογίας και περνάμε σε αυτή τού απροόπτου».

Προχθές δήλωσα πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει σε αυτή τη συγκυρία, αν το σημαντικό δυναμικό της χώρας, το οποίο ιδιωτεύει, εισέλθει στο στίβο της πολιτικής. Είναι ώρα οι άξιοι Έλληνες να μπουν στην πολιτική. Η αλήθεια, φίλε μου Βιμ, είναι πως όταν η Ελλάδα επανέρχεται στη δράση προχωράει με μεγάλες ταχύτητες. Και σαφώς το καινούργιο μπορεί να ξεκινήσει από δω. Αρκεί να απαλλαγούμε εδώ και τώρα από τις μαλακισμένες πελατειακές σχέσεις που καλλιεργούν τη διαφθορά. Συγνώμη για το μαλακισμένες· μίλησε ο πανκ εαυτός μου. Ας εγκαταλείψουμε λοιπόν τις συμβατικές οικονομικές θεωρίες. Αυτές που αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη με τρόπους που καταστρέφουν το περιβάλλον. Ο οικολογικός άνεμος φύσηξε και θέλει τα νησιά μας να γίνουν το καλό παράδειγμα. Να γίνουν τέλεια καταφύγια, όπου η κάθε τοπική κοινωνία απαιτεί φροντίδα για την ατομική και τη συλλογική ευημερία όλων των ανθρώπων. Μακριά από εγωιστικά κίνητρα και ανταγωνιστικό κλίμα, οι πληθυσμοί των νησιών μας μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, χρησιμοποιώντας τους τοπικούς πόρους: τα ιδιαίτερα προϊόντα που μπορεί να παραγάγει κάθε νησί, μαζί με τις φυσικές ομορφιές του, την ιστορία του, τις πρώτες ύλες για τον τουρισμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι συμπληρωματικός στις ασχολίες των ανθρώπων κάθε νησιού. Το ζητούμενο είναι ο νησιώτης να παραμένει ενεργός όλο το χρόνο, διεξάγοντας κι άλλες δραστηριότητες, οι οποίες θα σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή. Ας γυρίσουμε την πλάτη σε μια ζωή με πλασματικές ανάγκες σε υλικά αγαθά. Ας γυρίσουμε την πλάτη στην κακή τηλεόραση, η οποία –αντί να διδάσκει, να μορφώνει και να προβληματίζει– καθηλώνει τη σκέψη και υποθάλπει το ένστικτο. Ας επαναφέρουμε την πολιτική που γεννά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κοινωνικά δικαιώματα, την παιδεία, τον πολιτισμό. Ναι, ο λαϊκός άνθρωπος των νησιών μας κάποτε παρήγε αξιοθαύμαστο πολιτισμό. Γιατί όχι κι εμείς; Ο οικολογικός άνεμος διαθέτει πρόγραμμα, έχει ιδέες. Είναι ένα πρόγραμμα που χτίστηκε από κάτω προς τα πάνω. Χτίστηκε από ενεργούς πολίτες που ζούνε στα νησιά μας αλλά κι από ενεργούς πολίτες που απλώς τα αγαπούν. Η τελική επεξεργασία έγινε από το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η κίνησή μας. Ας υιοθετήσουμε ήπιες μορφές ενέργειας. Ας στραφούμε στον αγροτουρισμό. Έχουμε λύσεις για τα σκουπίδια. Έχουμε λύσεις για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Ας γίνουμε όλοι οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών ενεργοί πολίτες. Υπάρχει ένα πολιτικό κενό που καλούμαστε να καλύψουμε. Μπορούμε; Σαφώς και μπορούμε. Η Ελλάδα, φίλε Βιμ, μπορεί να είναι ξανά πρωτοπόρος, αν υιοθετήσει πράσινη πολιτική. Την πολιτική που προστατεύει το περιβάλλον και θεωρεί κάθε μορφή ζωής εξέχουσα και σημαντική.

Μην ξεχνάμε πως η ευνοϊκή επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος πάνω στον άνθρωπο είναι αυτή που τον οδήγησε σε δράσεις, κι έτσι δημιουργήθηκε ό,τι ονομάζουμε πολιτισμό.

Ευχαριστώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: