Επίσκεψη Χρυσόγελου στη Χάλκη: Μπορεί να γίνει «πράσινο» νησί

Ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης για το Ν. Αιγαίο με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, επισκέφθηκε στις 3/10 το νησί της Χάλκης μαζί με τον υποψήφιο του συνδυασμού Δημήτρη Μίχαλο. Είχαν επαφές και συζητήσεις με τον υποψήφιο Δήμαρχο Χάλκης κ. Τ. Χρυσοβέργη και με πολλούς κατοίκους του νησιού, επαγγελματίες, ψαράδες και νέους.

Στις συζητήσεις που έγιναν φάνηκε ότι υπάρχει σημαντική αποδοχή μεταξύ των κατοίκων σε πράσινες-οικολογικές προτάσεις για την οικονομία που να συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος και να δημιουργούν θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Με τον υποψήφιο Δημαρχο Χάλκης Τ. Χρυσοβέργη συζήτησαν την ιδέα να γίνει το νησί ένα κέντρο συζήτησης και δημόσιας παρουσίασης των πράσινων-οικολογικών καινοτομιών από όλη την Ευρώπη που να αφορούν μικρούς τόπους, όπως το νησί αυτό. Θα μπορούσε, αν και μικρό νησί, η Χάλκη, σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς, πανεπιστήμια και με την στήριξη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και των πράσινων σε όλη την Ευρώπη, να μετατραπεί σε φιλόξενο χώρο παρουσίασης και εφαρμογής οικολογικών λύσεων για τομείς όπως η ενέργεια, η επεξεργασία λυμάτων, η διαχείριση των απορριμμάτων, η παραγωγή καθαρών προϊόντων με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες, η προστασία του θαλάσσιου και φυσικού περιβάλλοντος, η αναζωογόνηση ερηπομένων χωριών και η μετατροπή τους σε σύγχρονα παραδείγματα πράσινης αρχιτεκτονικής και λειτουργίας με τήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα τους κα

Ο Νίκος Χρυσόγελος, που έχει μια μεγάλη και πολύχρονη εμπειρία σε περιβαλλοντικά θέματα, ιδιαίτερα σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος και αλιείας, ανέλυσε στις συζητήσεις με τους ψαράδες του νησιού τις προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για την αλιευτική πολιτική που θα προωθήσει μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε συνεργασία με τους ψαράδες και τις τοπικές κοινωνίες. Βασικός άξονας των προτάσεων της κίνησης είναι η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών με ζώνες προστασίας και ρυθμίσεις που θα στοχεύουν στην φυσική αναπαραγωγή των θαλασσίων ειδών, τον φυσικό εμπλουτισμό της θάλασσας, την προστασία από την υπεραλίευση και την καταστροφική αλιεία σε συνδυασμό με συμπληρωματικούς ρόλους και εισοδήματα για τους παράκτιους ψαράδες και τις τοπικές κοινωνίες (αλιευτικός τουρισμός, οικολογικές ξεναγήσεις και φύλαξη περιοχών κα). Ο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ παρουσίασε παραδείγματα από άλλες περιοχές της χώρας αλλά και από άλλες μεσογειακές χώρες όπου έχουν προχωρήσει παρόμοια σχέδια σε συνεργασία και με την υποστήριξη των παράκτιων ψαράδων με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να λάβουμε υπόψη και να παρακολουθούν οι επιστημονικές φορείς αλλά και οι ψαράδες τις αλλαγές που συντελούνται στα οικοσυστήματα, ιδιαίτερα στο θαλάσσιο, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας που φτάνει από 0,5-3,5 βαθμούς Κελσίου στην Μεσόγειο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως έχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις συναντήσεις του Ν. Χρυσόγελου με ψαράδες από την Κάσο, τη Ρόδο και άλλες νησιά, την ταχεία ανάπτυξη θαλασσίων ειδών που προέρχονται από άλλα οικοσυστήματα και κλιματικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα ο λαγοκέφαλος (που είναι τοξικό είδος αν καταναλωθεί).

Ο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ δεσμεύτηκε ότι η κίνηση θα υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες που προωθούν έναν ποιοτικό, βιώσιμο τουρισμό και παραγωγικές δραστηριότητες που σέβονται τον χαρακτήρα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά νησιά.

Επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος: τηλ 6936672882, ecoanemos@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: