Επίσκεψη Χρυσόγελου στην Κάλυμνο: Ευκαιρίες για θέσεις εργασίας σε θέματα προστασίας της θάλασσας

Ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης για το Ν. Αιγαίο με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, επισκέφθηκε την Κάλυμνο  στις 2/10/2010. Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καλύμνου κ Γ. Ρούσσο και συζήτησαν θέματα που αφορούν στο νησί, όπως την τάση μετανάστευσης σε άλλες χώρες που αρχίζει πάλι να εμφανίζεται έντονα μεταξύ των Καλυμνίων, τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τα προβλήματα που συναντάει ένας νησιωτικός δήμος εξαιτίας της απουσίας συγκροτημένων περιφερειακών πολιτικών για σειρά θεμάτων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε τις προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για ένα νέο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νησιώτες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος που ταυτοχρόνως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο προς όφελος των ίδιων των νησιωτών. Μεταξύ άλλων επισήμανε το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι Καλύμνιοι, αν υπήρχε σχεδιασμένη κατάλληλη πολιτική, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην εκπαίδευση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, στην οικολογική και καταδυτική ξενάγηση, στη φύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που να συνδυάζουν αλιευτικό τουρισμό και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οι πρότασή μας είναι ότι σε κάθε νησί χρειάζεται να αναδειχθούν οι εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που υπήρχαν και να συνδεθούν με ένα πιο πράσινο μοντέλο οικονομίας. Με δεδομένο ότι οι Καλύμνιοι έχουν μια τεράστια παράδοση στη σχέση τους με τη θάλασσα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα θέματα της προστασίας και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Δήμαρχος της Καλύμνου Γ. Ρούσσος συζήτησαν, επίσης, το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών, πρόβλημα που βασανίζει το νησί επί δεκαετίες και είναι ορατό μπαίνοντας ήδη στο λιμάνι όπου βλέπεις τον καπνό από τα σκουπίδια που καίγονται στον σκουπιδότοπο του νησιού. Ο Νίκος Χρυσόγελος, με βάση την εικοσάχρονη και πλέον εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων,  τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο και συστηματική ενημέρωση και οργάνωση των δήμων για την μείωση, ανακύκλωση (με διαλογή των υλικών χωριστά), καθώς και για την κομποστοποίηση των απορριμμάτων, αντί να «χάνονται» οι νησιωτικοί δήμοι σε υποσχέσεις (που θα αποδειχθούν ακατάλληλες αλλά και πανάκριβες) για “μαγικούς τρόπους εξαφάνισης των σκουπιδιών”, όπως η καύση και η τεχνολογία πλάσματος. Δεν είναι βιώσιμη μια πρόταση όπως αυτή που “κυκλοφορεί” για μεταφορά όλων των σκουπιδιών των Δωδεκανήσων στην Καλόλιμνο σε εργοστάσιο πλάσματος, με την υπόσχεση μάλιστα αυτό να μην έχει κόστος για τους νησιωτικούς δήμους, εξήγησε ο Νίκος Χρυσόγελος! Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι περισσότεροι νησιωτικοί δήμοι δεν είναι σε θέση να αξιολογούν διάφορες προτάσεις που τους γίνονται σαν λύσεις στο οξυμμένο πρόβλημα των απορριμμάτων. Κατά συνέπεια είναι αναγκαίος ένας σοβαρός περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της περιφέρειας αλλά με εξειδίκευση σε κάθε νησί. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι η πολιτική για τα απορρίμματα σε κάθε νησί πρέπει να στοχεύει στην εξειδίκευση, συγκεκριμενοποίηση κι εφαρμογή της ιεράρχησης των μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων (μείωση-πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) και όχι να καταλήγει να είναι αποτέλεσμα της επιρροής των διαφόρων ομάδων συμφερόντων που συχνά, μέσω μελετητών, επιδιώκουν να προωθήσουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιριών για ακριβά και άστοχα για τα νησιά τεχνολογικών επιλογών. Μετέφερε τη δέσμευση της περιφερειακής κίνησης να βοηθήσει – με τη μεταφορά εμπειρίας αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων – τους δήμους να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται.

Στην Κάλυμνο ο Νίκος Χρυσόγελος είχε, επίσης, συζητήσεις με ανθρώπους του πολιτισμού αλλά και ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται να στηρίξουν τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ,  ενώ έδωσε συνέντευξη και στα τοπικά ΜΜΕ.

Στην Ανοικτή πρόσκληση για ουσιαστικό διάλογο για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου που απεύθυνε προς τους άλλους υποψηφίους και την υποψήφια για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να γίνουν 6 δημόσιες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, με ερωτήσεις που θα τεθούν από τους δημοσιογράφους κάθε περιοχής αλλά και τους φορείς και πολίτες, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους. Η Κάλυμνος είναι ένα από τα νησιά που προτείνει ο Νίκος Χρυσόγελος να γίνει η μία δημόσια συζήτηση.

Επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος: τηλ 6936672882, ecoanemos@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: