Επίσκεψη Χρυσόγελου στην Κω: Διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου, σεβασμός στο περιβάλλον

Ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης για το Ν. Αιγαίο με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, επισκέφθηκε στις 2 και 3 /10/2010  για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες την Κω. Είχε ξαναβρεθεί στο νησί για την ημερίδα που οργάνωσαν στις 19/9 οι Οικολόγοι Πράσινοι Δωδεκανήσων και η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων.

Το Σάββατο αλλά και τη Κυριακή ο υποψήφιος περιφερειάρχης του Οικολογικού Ανέμου συζήτησε με πολίτες και επαγγελματίες στην πόλη της Κω όσο και σε Νέα ΑλικαρνασσόΠλατάνι αλλά και Καρδάμαινα. Είχε επίσης συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση, με το δήμαρχο Δικαίου κ Μιχάλη Χατζηκαλύμνιο καθώς και με τους υποψηφίους για το Δήμο Κω, Αλκιβιάδη Χατζηνικολάου, επικεφαλής της κίνησης «Ανθρώπινη Κω» και Νίκο Μυλωνά, επικεφαλής της κίνησης «Συμπαράταξη Ελπίδας». Συνάντησε επίσης τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου κ Πασχάλη Βρακίδη.

Με τον Δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τις δυσκολίες που συναντάει ένας Δήμος στις σχέσεις του με την κεντρική διοίκηση και την περιφέρεια, εξαιτίας συχνά της απουσίας μιας συγκροτημένης περιφερειακής πολιτικής. Επίσης, ο Νίκος Χρυσόγελος ανέλυσε τις προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για στροφή της τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα του τουρισμού σε μια πιο πράσινη οικονομία καθώς για τις περιβαλλοντικές υποδομές που πρέπει να προωθήσουν οι δήμοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση.

Με τον κ Αλκιβιάδη Χατζηνικολάου, επικεφαλής της κίνησης «Ανθρώπινη Κω» συζήτησαν γύρω από την ανάγκη να σταματήσει η αυτοδιοίκηση να σχεδιάζει στη βάση πελατειακών εξυπηρετήσεων ή να κλείνει τα μάτια μπροστά σε φαινόμενα διαφθοράς. Συμφωνία υπήρξε στην διαπίστωση ότι απαιτούνται βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ώστε επιτέλους να ισχύει ένα πλαίσιο που διασφαλίζει την ισοτιμία και την ισονομία σε τοπικό επίπεδο. Συζήτησαν, επίσης, το πώς ένας δήμος μπορεί να αξιοποιήσει υπάρχουσα εμπειρία και καλές πρακτικές και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, να δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για νέες υπεύθυνες, πράσινες πολιτικές για την ενέργεια, τα απορρίμματα, το νερό, τον τουρισμό.

Με τον κ Νίκο Μυλωνά, επικεφαλής της κίνησης «Συμπαράταξη Ελπίδας» συζήτησαν θέματα βιώσιμων πόλεων αλλά και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών. Συμφώνησαν ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναπτύξει θεσμούς ελέγχου και διαφάνειας που θα διασφαλίζουν τα δημόσια αγαθά, ενώ θα πρέπει οι μηχανισμοί ελέγχου θα πρέπει να λειτουργούν προληπτικά ή να επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις ώστε να αποτρέπεται η υποβάθμιση ή καταστροφή των δημόσιων αγαθών και των φυσικών πόρων.

Ο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ συμμετείχε, επίσης, με διακριτικό αλλά και συμβολικό τρόπο στην εκδήλωση των ζωόφιλων της Κω, την Κυριακή 3/10, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας για τα Δικαιώματα των Ζώων, αναγνωρίζοντας ότι ο πλανήτης μας έχει πολλούς κατοίκους και πρέπει να σεβόμαστε τη δυνατότητα και των άλλων μορφών ζωής να επιβιώνουν αρμονικά στη Γη αλλά και θέλοντας να τονίσει την ανάγκη να στηρίζεται τόσο από τους πολίτες όσο και από τους θεσμικούς φορείς η προσπάθεια των ζωοφιλικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων.

Φυσικά, ο Νίκος Χρυσόγελος αξιοποίησε το ποδήλατο για τις περισσότερες μετακινήσεις του στην Κω, μια και είναι ποδηλάτης στην καθημερινότητά του εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Στην Ανοικτή πρόσκληση για ουσιαστικό διάλογο για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου που απεύθυνε προς τους άλλους υποψηφίους και την υποψήφια για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να γίνουν 6 δημόσιες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, με ερωτήσεις που θα τεθούν από τους δημοσιογράφους κάθε περιοχής αλλά και τους φορείς και πολίτες, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους. Η Κως είναι ένα από τα νησιά που προτείνει ο Νίκος Χρυσόγελος να γίνει η μία δημόσια συζήτηση.

Επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος: τηλ 6936672882, ecoanemos@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: