ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ή αλλιώς ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τάκης Βούης*, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον «Οικολογικό Άνεμο» στο Νότιο Αιγαίο, στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου

Στην εποχή μας, της παγκόσμιας κρίσης αλλά και της τοπικής που πλήττει τη χώρα, δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης οδήγησε τον άνθρωπο στην βελτίωση της ζωής του (οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται, τα δάση χάνονται, τα νερά μολύνονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν την ανεργία και τη φτώχεια, η βία εξαπλώνεται και έχει εκφραστεί και μέσα από τα παιδιά ,η διαφθορά κερδίζει έδαφος, οι κλιματικές αλλαγές είναι γεγονός).

Ακόμη και στον δυτικό κόσμο, το μοντέλο αυτό  έχει αποτύχει και είναι ευρέως αποδεκτό, έστω  και αν την αποτυχία του την αποδίδουν στην ελλιπή η λανθασμένη εφαρμογή του.

Η οικολογία ερμηνεύει την αποτυχία αυτή σαν το αποτέλεσμα της  λανθασμένης αντίληψης και τοποθέτησης του ανθρώπου μέσα στον κόσμο.

Ο άνθρωπος τους δύο τελευταίους αιώνες  της βιομηχανοποίησης και της ανάπτυξης επιστημών και τεχνολογίας τοποθέτησε τον εαυτό του στην κορυφή του κόσμου, υποτίμησε ό,τι μη ανθρώπινο (φυσικό περιβάλλον, ζώα), επέλεξε σαν βασικό του κίνητρο το κέρδος και θεώρησε ανάπτυξη μόνο την οικονομική και τεχνολογική.

Βασική αρχή της καταναλωτικής κοινωνίας έγινε  η  αρχή του εμπορίου, «περισσότερο κέρδος με το λιγότερο κόστος, στον λιγότερο χρόνο» .  

Ο άνθρωπος θεώρησε ότι θα συνεχίσει μόνος την πορεία του, την κατάκτηση του πλανήτη και την απόλυτη κυριαρχία του πάνω σε όλα τα είδη ζωής.  

Χωρίς αλληλεπίδραση με το περιβάλλον ανθρώπινο και μη.

Ονόμασε δε πρόοδο την διαρκή αγωνία του για κατάκτηση ενός επόμενου υλικού επιπέδου. Απομακρύνθηκε από την έννοια της εργασίας και της προσπάθειας όχι αποκλειστικά για το κέρδος, αλλά για την επίτευξη ενός στόχου που μπορεί να είναι πνευματικός, κοινωνικός, ανθρωπιστικός.

(Θα είμαστε ευτυχισμένοι επειδή θα έχουμε ένα μεγαλύτερο σπίτι, ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, εξωτερικά στοιχεία πλούτου που αναγνωρίζονται εύκολα για τα οποία θα δώσουμε όλο μας το χρόνο.)

Γιατί ακόμη και ο χρόνος είναι «χρήμα»!!

Χρόνο που θα τον στερήσουμε από την ουσιαστική φροντίδα της ζωής μας!

Τις  ανάγκες μας τις προσδιορίζουν οι εντυπωσιακές εικόνες ενός τηλεκόσμου και ενός κυβερνοκόσμου.

Πολιτισμός του διπλού κλικ.!! Παγκόσμιος πολιτισμός!!!

Με ένα κλικ ακυρώνεις το χρόνο, βρίσκεσαι σε ένα άλλο χώρο και μπορείς να παρουσιάσεις ξανά και ξανά τον εαυτό σου χωρίς να αναλαμβάνεις την ευθύνη του!

Κάθεσαι μπροστά στην οθόνη και αθέατος μετέχεις στην παγκόσμια κοινότητα!

(Δυστυχώς βρισκόμαστε μακριά από την εποχή και την αντίληψη όπου αυτό το κλικ σήμαινε τηλε-ιατρική, εκπληκτική άντληση επιστημονικών πληροφοριών, ελευθερία έκφρασης και ουσιαστική διέξοδος των λαών που στερούνται την ελευθερία!

Το διαδίκτυο  κατακτήθηκε (ήταν θέμα χρόνου) από την αντίληψη του εμπορικού κέρδους, και βομβαρδίζεται από προτάσεις αγοράς!!)

Επείγει να δούμε τον κόσμο διαφορετικά για να μπορέσουμε να τον αλλάξουμε!!

Η οικολογία είναι μια διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο!!

Τοποθετεί τον άνθρωπο μέσα στον κόσμο, σε αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον.

Επαναφέρει τις αξίες της αλληλεγγύης, της αλληλεπίδρασης και της υπευθυνότητας! (Ζούμε αρμονικά μαζί με τους άλλους, συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλο, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας και οδηγούμε τη ζωή στο κοινό όφελος! Δρούμε μαζί!!)

Χρησιμοποιεί τα επιστημονικά ευρήματα και την τεχνολογία στην υπηρεσία όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντος

Επαναφέρει την αξία και σημασία της τοπικής διάστασης, της τοπικής κοινωνίας, της μικρής κλίμακας που δεν συνθλίβει τον άνθρωπο που του δίνει τη δυνατότητα δράσης και πράξης και τον καθιστά υπεύθυνο των επιλογών του.

Ο οικολόγος δεν είναι ο γραφικός φυσιολάτρης και η οικολογία έχει αρνηθεί τη θέση της στο περιθώριο της ιστορίας.

Η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει ότι όλες οι αλλαγές ξεκίνησαν από εκείνους που τόλμησαν να δούνε τα πράγματα διαφορετικά.

Η οικολογία μπορεί να γίνει και γίνεται παντού μάχη και δέσμευση για μια ολόκληρη γενιά που ξέρει ότι η ανάπτυξη είναι ένας μύθος, ότι η αγορά δεν είναι ο ρυθμιστής των πάντων, και ότι η κατασπατάληση των φυσικών πόρων του πλανήτη έχει σίγουρα ένα οδυνηρό τέλος.

Η οικολογία είναι πολιτική.

* Συνθέτης – ερμηνευτής

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: