Δραστηριότητες στη Σύρο

Το τριήμερο 10-11-12 Σεπτεμβρίου 2010, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ,  εκτός από τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη Σύρο παρουσιάζοντας την Κοινή Εκλογική Διακήρυξη για την περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, πραγματοποίησαν συναντήσεις με φορείς επαγγελματιών της Σύρου και συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα που τους απασχολούν, εναλλακτικές προτάσεις για την επίλυσή τους και τη δική τους οπτική για την ανάπτυξη του νησιού και της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, οι δύο επικεφαλής των συνεργαζόμενων συνδυασμών Νίκος Χρυσόγελος (υποψήφιος περιφερειάρχης) και Νίκος Συρμαλένιος (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων) επισκέφθηκαν το Νεώριο, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του, ενώ ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και του Συλλόγου ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ των επαγγελματιών εστίασης.

Σε όλες τις συναντήσεις τέθηκε το θέμα των επιπτώσεων της κρίσης στην τοπική οικονομία και στο εργασιακό – επαγγελματικό μέλλον των νησιωτών, καθώς και τα αδιέξοδα στα οποία έφτασαν αρκετές δραστηριότητες λόγω του ανταγωνισμού. Τονίστηκε δε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των νησιών, η ανάπτυξη δικτύων οικονομίας και κοινωνικών δεσμών τέτοιων που να ανοίξουν νέους ορίζοντες στους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους (πράσινα επαγγέλματα, στροφή σε νέες ασχολίες που βασίζονται στη βιωσιμότητα, ενίσχυση της παραγωγής τοπικών προϊόντων και κατανάλωσή τους εντός της περιφέρειας με στόχο τη σταδιακή επίτευξη αυτάρκειας των νησιών, κ.ά.), καθώς και η ανάγκη να λειτουργήσει η έννοια της περιφέρειας, με το ένα νησί να στηρίζει και να συμπληρώνει το άλλο, μετατρέποντας το «μειονέκτημα» της νησιωτικότητας σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου κ. Πολυδούλης, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων προς τους εργαζόμενους, τα προβλήματα του ναυπηγείου, που οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στα χρέη του δημοσίου προς την επιχείρηση, καθώς και την οικονομική συμβολή του Νεωρίου στη συριανή οικονομία, που δείχνει την πληγή που θα υποστεί το νησί αν η εργασία στο Νεώριο δεν ανακάμψει. Με τον ίδιο και τους άλλους εκπροσώπους των εργαζομένων ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Νίκος Συρμαλένιος είχαν, επίσης, μια εποικοδομητική συζήτηση για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του Νεωρίου (πχ καθαρισμός πλοίων με υδροβολή αντί για αμμοβολή), τις δυνατότητες/δραστηριότητες των ναυπηγείων προς πράσινες επενδύσεις για να μπορέσει να διατηρηθεί η απασχόληση (πχ κατασκευή ανεομογεννητριών που επιδιώχθηκε και στο παρελθόν) και την τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από άνεμο και ήλιο στο ναυπηγείο για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, κύριοι Παλαιολόγος και Βακόνδιος, επισήμαναν ότι ο βασικότερος λόγος της στασιμότητας στην αγορά είναι η απουσία χρονικού ορίζοντα στην έξοδο από την κρίση, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να ξοδέψει από φόβο για το μέλλον. Για αυτό και η συζήτηση μαζί τους επικεντρώθηκε στην ανάγκη εξειδίκευσης και προσαρμογής όλων των πολιτικών στην νησιωτικότητα, στη συνεργασία-ανταλλαγές μεταξύ νησιών, στη στροφή προς παραγωγή και κατανάλωση τοπικών ποιοτικών προϊόντων, ιδιαίτερα στον χώρο του τουρισμού, που μειώνουν τα κόστη και τονώνουν την επαγγελματική δραστηριότητα των νησιωτών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, καθώς και στο ρόλο και τη συμβολή της Περιφέρειας σε αυτό.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα και στην κρίση της γεωργίας, που επηρεάζει άμεσα την εργασία τους, όπως και στις δυσκολίες ένταξης ποιοτικών προϊόντων στα εστιατόρια του νησιού με βασικό το υψηλό κόστος.

Όλοι οι φορείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τις βιώσιμες μορφές οικονομίας στο Ν. Αιγαίο και τις πράσινες δραστηριότητες για παραδοσιακούς και νέους τομείς (ναυπηγείο, εμπόριο, οικοδομές, διατροφή-τουρισμός, κ.ά.).

Το βράδυ της Παρασκευής ο Νίκος Χρυσόγελος, ο Νίκος Συρμαλένιος και άλλα στελέχη του Οικολογικού Ανέμου και των Πολιτών κόντρα στον καιρό βρέθηκαν στη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου και Χρ. Θηβαίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Άνω Σύρου με τίτλο «στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη», ενώ το βράδυ του Σαββάτου ο Νίκος Χρυσόγελος βρέθηκε στη γιορτή λήξης του φεστιβάλ στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων του ενωτικού συνδυασμού Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το διήμερο 13 και 14/9 τη Μύκονο και την Πάρο, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με φίλους των δύο αυτοδιοικητικών κινήσεων και απλούς πολίτες, με αντικείμενο τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Στην Πάρο επίσης παραβρέθηκε στην ανοικτή συγκέντρωση των “Ενεργών Πολιτών” στην Παροικιά με ομιλητή το Μανώλη Γλέζο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: