Κοινή Συνέντευξη Τύπου: «Οικολογικός Άνεμος» – «Πολίτες κόντρα στον καιρό»

Παρουσίαση θέσεων για τις περιφερειακές εκλογές στο Ν. Αιγαίο

       Τις θέσεις αλλά και τους στόχους τους για την περιφέρεια του Ν. Αιγαίου μέσα από την εκλογική συνεργασία των δυο περιφερειακών κινήσεων “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” και “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου στη Σύρο την Παρασκευή 10/9/2010 ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, και ο Νίκος Συρμαλένιος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων για το σχήμα. 

    Κεντρικό μήνυμα της κίνησης είναι “Οικολογικός Άνεμος αλλαγών και δημιουργικότητας στο Ν. Αιγαίο κόντρα στην κρίση και την απαισιοδοξία των καιρών”. Η κίνηση επιδιώκει να παρέμβει δυναμικά στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των πολιτικών στην Περιφέρεια με στόχο να “(ξανα)γίνει το Ν. Αιγαίο κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθησης μιας νέας, “πράσινης-βιώσιμης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, περιοχή με αποτελεσματικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές καθώς και ποιότητα ζωής για όλους και όλες, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών”

    Την Παρασκευή 10/9/2010 δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινή διακήρυξη της συνεργασίας “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” – “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” προϊόν συστηματικής συζήτησης των δυο κινήσεων σε προγραμματική βάση (συνημμένη καθώς και στο https://ecoanemos.wordpress.com/ )

  Από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου ξεκινάει και επίσημα η περιοδεία του σχήματος “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” – “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” στα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου και του Νίκου Συρμαλένιου

  Ο Νίκος Χρυσόγελος, που θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης της συνεργασίας “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” – “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”,  δήλωσε: “επέλεξα συνειδητά να δραστηριοποιηθώ στην περιφέρεια του Ν, Αιγαίου όχι μόνο γιατί κατάγομαι από ένα νησί (τη Σίφνο), και πολλές από τις δραστηριότητές μου έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα στο Ν. Αιγαίο αλλά και γιατί γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες, τον πλούτο της περιοχής ήθελα να βοηθήσω στην αλλαγή πολιτικών για αυτή την τόσο σημαντική περιφέρεια”.

    “Είναι φανερό πλέον ότι εδώ στο Ν. Αιγαίο έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δυο διαφορετικών δρόμων για την περιφέρεια αυτή. Είναι όλο και πιο σαφής η πραγματική αντιπαράθεση που υπάρχει σε πολλά νησιά και συνολικά στην περιφέρεια και θα εκφραστεί στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Από τη μία, είναι το μοντέλο που διαμορφώθηκε με ευθύνη ή την ανοχή ακριβώς εκείνου του πολιτικού προσωπικού και των πολιτικών δυνάμεων που ευθύνονται για την πολύπλευρη, βαθιά κρίση της χώρας μας, που την οδήγησαν στην χρεοκοπία σε όλα τα επίπεδα και στο ΔΝΤ. Είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην οικονομική μονοκαλλιέργεια, ευάλωτο έτσι κι αλλιώς – πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή- , που έχει οδηγήσει σε αύξηση του χάσματος στην συνοχή στο εσωτερικό των νησιωτικών κοινωνιών και των νησιών μεταξύ τους, που καταστρέφει τις προοπτικές μιας βιώσιμης οικονομίας και το περιβάλλον, ενώ είναι ξένο με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των νησιών. Αυτό το μοντέλο έχει δείξει σήμερα τα όρια του και έχει συνδεθεί με σπατάλη, διαφθορά, καταστροφή  ή οικειοποίηση των δημόσιων αγαθών και πελατειακές σχέσεις. Συχνά για να κάνεις το αυτονόητο χρειάζεσαι το μέσο, τη μίζα, τον βουλευτή ή τον δήμαρχο, ενώ οι θεσμοί απαξιώνονται”.

   “Από την άλλη – και αυτό θέλουμε να εκφράσουμε αλλά και να υποστηρίξουμε – υπάρχει η δυνατότητα να στραφούμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο οι οικονομικές δραστηριότητες είναι συμπληρωματικές, αλληλοϋποστηριζόμενες και υπεύθυνες, συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, διατηρούν τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο, προστατεύουν τα δημόσια  αγαθά και για τις επόμενες γενιές, οδηγούν στην ευημερία τόσο της κοινωνίας συνολικά όσο και των ατόμων. Και σε αυτό το μοντέλο αντιστοιχούν πολιτικές που είναι αποφασισμένες μετά από διάλογο στην κοινωνία, προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, αφήνουν χώρο αλλά και διαμορφώνουν το πλαίσιο για την καινοτομία, τις πράσινες λύσεις, κοινωνικές μορφές οργάνωσης κι επιχειρηματικότητα που συμβάλλουν στην ευημερία όλης της κοινωνίας. Οι πολίτες βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους με δίκαιο τρόπο, με αποτελεσματικότητα και αξιοπρέπεια, χωρίς να ευτελίζονται, επειδή λειτουργούν θεσμοί και οι κανόνες για όλους, επειδή υπάρχουν επεξεργασμένες πολιτικές και λύσεις”.

   “Σε αυτό το δεύτερο μοντέλο ανάπτυξης για το Ν. Αιγαίο αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, τις αξίες και τις δραστηριότητές τους πολλοί νησιώτες, πολίτες που κατάγονται από ή επέλεξαν να ζήσουν στα νησιά ή αγαπούν και νοιάζονται για τα νησιά. Γι’ αυτό οι δυο περιφερειακές κινήσεις αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με στόχο να προωθήσουμε τις βαθιές αλλαγές που απαιτούνται στην πολιτική για το Ν. Αιγαίο”.

   “Δεν πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ κομματικών παρατάξεων ή μια ευκαιριακή σύμπραξη. Επιδιώκουμε”, κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος, “να εκφράσουμε και να αποτελέσουμε χώρο κοινής δράσης για ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, κινήσεις πολιτών, ενεργούς πολίτες, για εκείνο το  ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι των νησιωτικών κοινωνιών που ανεξαρτήτως προηγούμενων ή τωρινών κομματικών προτιμήσεων “ψηφίζει” καθημερινά, μέσα από  πρωτοβουλίες, μέσα από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του, τις αξίες και πρακτικές του για ένα βιώσιμο μέλλον στο Ν. Αιγαίο. Καλούμε σε κοινή δράση όλους/όλες όσοι και όσες αντιτάσσονται στη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, αποστασιοποιούνται από λογικές “αρπαχτής”. Με την παρουσία μας στους θεσμούς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες σε κάθε νησί, θα συνεργαστούμε δημιουργικά με δημοτικές αρχές, θα στηρίξουμε με μεταφορά εμπειριών και καλών πρακτικών τις αλλαγές που απαιτούνται στο Ν. Αιγαίο”.   

    Στη συνέντευξη τύπου που έγινε στη Σύρο στις 10/9, ο Νίκος Συρμαλένιος, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοικητικής κίνησης Ν. Αιγαίου “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, που θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με την εκλογική συνεργασία “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” – “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”, δήλωσε μεταξύ άλλων:

   “Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα και για το χώρο μας, η αναγγελία της συνεργασίας των δύο αυτοδιοικητικών μας κινήσεων. Είναι βαθιά πεποίθηση μου ότι, σε μια εποχή απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και γενικευμένης κρίσης, όπου οι πολίτες έχουν οδηγηθεί σε απελπισία, η συνεργασία και συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων είναι η μόνη απάντηση, για να αποκτήσει πάλι ελπίδα η κοινωνία.

    Οι περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι οι πρώτες που διεξάγονται στη χώρα, μετά τη θεσμοθέτηση του “Καλλικράτη”. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη θεσμική διοικητική παρέμβαση στη σύγχρονη Ελλάδα. Όμως στην πραγματικότητα δεν αποτελεί ούτε τη μεγάλη αυτοδιοικητική τομή που οραματιστήκαμε, ούτε τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να καθιερώνει δομές περιφερειακής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στο πιο κοντινό προς τη ζωή τους επίπεδο. Πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να έχει προετοιμαστεί και να λαμβάνει σοβαρά  υπόψη την καθοριστική διάσταση της νησιωτικότητας στην περιφέρεια μας. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα τα επόμενα χρόνια.

   Οι εκλογές αυτές είναι επίσης οι πρώτες που διεξάγονται εν μέσω μιας πολύπλευρης κρίσης και εν μέσω πρωτοφανών κυβερνητικών μέτρων, όπως εκφράζονται από το πρόγραμμα σταθερότητας και την πολιτική του μνημονίου. Τα μέτρα αυτά θα οξύνουν πολύ περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και τις επιπτώσεις των διαχρονικά ασκούμενων πολιτικών στο Ν. Αιγαίο. Θα οξύνουν την απομόνωση ιδιαίτερα των μικρών νησιών (περικοπές δρομολογίων), καθώς και την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων εξαιτίας των διαχρονικά ασκούμενων πολιτικών, που έχουν οδηγήσει στην άναρχη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, στην απαξίωση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην έλλειψη σταθερών κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών σε πολλά νησιά (όπως στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στη διαχείριση του νερού, στη διαχείριση των απορριμάτων και των λυμάτων).

   Εμείς με τη συνεργασία μας, φιλοδοξούμε να εκφράσουμε το ρεύμα ιδεών, που αγωνίζεται για μια βιώσιμη-πράσινη ανάπτυξη στο Ν. Αιγαίο, που μέσα από πολύπλευρες πολιτικές σε όλους τους τομείς, θα ανατρέψει το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, θα διεκδικήσει επεξεργασμένες πολιτικές στη βάση της νησιωτικότητας, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την οικονομική αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε τα νησιά μας, να μην αντιμετωπίζονται μόνο ως καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός.

   Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνάντηση των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας στο Ν. Αιγαίο, μπορεί να γίνει το έναυσμα, τόσο για αλλαγές πολιτικών στην περιοχή μας, όσο και σοβαρές ανακατατάξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

   Καλούμε τους πολίτες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, να δώσουν δύναμη στο κοινό ψηφοδέλτιο συνεργασίας, για πολιτικές που απαντούν σε αυτούς που τόσα χρόνια υποβαθμίζουν τη ζωή μας”

Share

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: