Δραστηριότητες του επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στην Πάρο

Συνεχίζει τις επαφές του με ενεργούς πολίτες και φορείς στην Πάρο, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες, ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της κίνησης για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ». Την Πέμπτη 19/8 έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ – για συμβολικούς λόγους στο ΑΓΡΟ-ΚΗΠΙΟ στην Παροικιά, ένα χώρο πρασίνου 23 στρεμμάτων μέσα στον οικισμό της πρωτεύουσας της Πάρου. Προηγουμένως, ξεναγήθηκε στο χώρο από την αντιδήμαρχο Πάρου κ Άννα Κάγκανη και συζήτησαν για τα σχέδια του Δήμου για την προστασία κι ανάδειξη του χώρου ως μια ανάσα πρασίνου αλλά και σημείο αναφοράς για τους αγρότες του νησιού, όπως υπήρξε στο παρελθόν. To ΑΓΡΟ-ΚΗΠΙΟ είχε για χρόνια μια πορεία παρακμής, παράλληλη με αυτή της γεωργίας στην Πάρο, αλλά πέρασε πριν δύο χρόνια στο Δήμο – μετά από αγώνες κινήσεων πολιτών και της δημοτικής αρχής. Σήμερα, μπορεί να μετατραπεί ξανά σε ζωντανό χώρο για περίπατο των πολιτών, επισκέψεις και περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, επίδειξη κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων, δημιουργία φυτώριου καθώς και κέντρο στήριξης των αγροτών.

Χθες, ο χώρος αυτός φιλοξένησε, για πρώτη φορά, μια σημαντική δημόσια εκδήλωση που οργανώθηκε από  την μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ” (www.friendsofparos.com) με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου κι αφορούσε στη γεωργία στο νησί και στη στήριξη των νέων αγροτών. Πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση δώθηκε ο λόγος και στον Νίκο Χρυσόγελο για μια σύντομη παρέμβαση, κατά την οποία τόνισε την ανάγκη “να προωθηθούν συντονισμένα πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν την πρωτογενή παραγωγή αλλά και θα αναδείξουν ένα νέο ρόλο για τη γεωργία:

(α) Να υπάρξει μια γεωργική πολιτική για το Ν. Αιγαίο (και στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) προσαρμασμένη στις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της νησιωτικής αυτής περιφέρειας αλλά και του κάθε νησιού ανεξαρτήτως μεγέθους, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας με σύγχρονο τρόπο τα χαρακτηριστικά, τις γνώσεις και την εμπειρία που υπήρχε σε κάθε νησί. Η γεωργία έπαιζε για αιώνες σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την παραγωγή τροφίμων και προϊόντων (πχ. κριθάρι για τη βιομηχανία μπύρας) αλλά και για την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος στα νησιά. Στη σημερινή εποχή η γεωργία, με τις κατάλληλες πολιτικές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μπορεί να ξαναγίνει μια βιώσιμη δραστηριότητα των νησιωτικών κοινωνιών που εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα για τον γεωργό, ποιοτικά προϊόντα για τον καταναλωτή επισκέπτη, κάτοικο, τουρίστα, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την πράσινη οικονομία και βιομηχανία καθώς και διατήρηση του τοπίου, των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος μακροχρόνια.

(β) Να συνδέονται μεταξύ τους και να αλληλοϋποστηρίζονται με στοχευμένες δράσεις η τουριστική, περιβαλλοντική, γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, ώστε να αποτραπεί η μονοκαλλιέργεια και η εξάρτηση από ευάλωτες μορφές τουρισμού αλλά και να  αποκτήσουν πιο οικολογικά/πράσινα χαρακτηριστικά οι δραστηριότητες αυτές.

(γ) Να βοηθηθούν οι αγρότες, ιδιαίτερα οι νέοι, με κατάλληλη επιστημονική στήριξη, προγράμματα, οικονομικά εργαλεία και τράπεζες ντόπιων σπόρων και τοπικών φυλών ζώων  (συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για την οικολογική γεωργία, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου).

(δ) Να προωθηθούν, κατά απόλυτη προτεραιότητα, η κατανάλωση τοπικών ποιοτικών προϊόντων από τα εστιατόρια και τις τουριστικές μονάδες του νησιού, να διευρυνθεί η αγορά ποιοτικών – οικολογικών προϊόντων και να δημιουργηθούν δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών έτσι ώστε και οι αγρότες – κτηνοτρόφοι να έχουν διασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής τους και μια δίκαιη αμοιβή για τον κόπο τους, και οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά, υγιεινά, ασφαλή και προσιτά από άποψη τιμών προϊόντα. 

Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών, του κάθε πολίτη αλλά και της αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός για την προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών καθώς και για την αλλαγή των οικονομικών πολιτικών στο Ν. Αιγαίο”.

Μέχρι τις 24 Αυγούστου, που θα αναχωρήσει από την Πάρο, ο Νίκος Χρυσόγελος, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Πάρου και θα έχει νέες συναντήσεις με ενεργούς πολίτες του νησιού. Επίσης, το τριήμερο 20-21-22 Αυγούστου θα συμμετέχει στις “Διαδρομές στη Μάρπησσα”, (www.stimarpissa.gr), μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών μιας ομάδας νέων ανθρώπων που επιδιώκουν την ανάδειξη του χωριού που φέρει το όνομα της κόρης του βασιλιά της Αιτωλίας Ευήνου, μέσα από Αρχιτεκτονικές, Περιβαλλοντικές, Γλυπτικές και Μουσικές Διαδρομές  και πολυάριθμες δραστηριότητες για κάθε ηλικία.  

Για επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882, ecoanemos@gmail.com

Τι είναι ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Η κίνηση για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες που έχουν τόπο διαμονής ή καταγωγής τα νησιά, αλλά κυρίως τα αγαπάνε, νοιώθουν μεγάλη υποχρέωση να συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και πιστεύουν ότι χρειάζεται να φυσήξει άνεμος αλλαγής στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής κρίσης.

Η κίνηση έχει Blog https://ecoanemos.wordpress.com στο οποίο έχει δημοσιοποιήσει τη διακήρυξη και το Πρόγραμμά της, το οποίο θα οριστικοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου με συμμετοχικό τρόπο, με τις παρατηρήσεις και προτάσεις φορέων και ενεργών πολιτών.

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ δεν είναι απλώς μια εκλογική κίνηση αλλά μια πρωτοβουλία που αφορά σε αλλαγές πολιτικών, πρακτικών, αξιών και τρόπων ζωής ώστε τα νησιά να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον. Η κίνηση επιδιώκει αλλαγές μέσα από την κριτική αλλά και την κατάθεση προτάσεων, τη συνεργασία, την κοινή δράση, την ενεργή παρέμβαση στην καθημερινή ζωή των νησιών, τη συμμετοχή στους θεσμούς, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου.

Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας με email: ecoanemos@gmail.com

ή στο facebook http://www.facebook.com/profile.php?id=100001339908963

Share

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: