Γόνιμες επαφές στη Σαντορίνη είχε ο Ν.Χρυσόγελος, επικεφαλής της περιφεριακής κίνησης Ν. Αιγαίου ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Συνάντηση με ενεργούς πολίτες της Σαντορίνης, συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και συζητήσεις με τους 3 υποψήφιους για το Δήμο Θήρας είχε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, της κίνησης για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, που επισκέφθηκε τη Σαντορίνη την Τετάρτη 18 Αυγούστου στο πλαίσιο της περιοδείας του στα νησιά που έχει ξεκινήσει από τη Σύρο στις 3 Ιουλίου.     

Στη συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με τον δήμαρχο κ. Αγ. Ρούσσο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα απορρίμματα, στο νερό, στην ενέργεια, στο βυθισμένο πλοίο SEA DIAMOND καθώς και στο ΠΔ 139 του 1990. Mε τον έπαρχο κ. Χρ. Ρούσσο o Νίκος Χρυσόγελος και το μέλος της Γραμματείας του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Μανώλης Καραμολέγκος συζήτησαν θέματα που αφορούν στη σωστή προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (μεταξύ άλλων τις δυσκολίες που συναντούν ακόμα και τα αυτονόητα, όπως είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία), τις δυνατότητες να μειωθεί η σπατάλη ενέργειας και να εξοικονομηθούν πόροι για τον Δήμο καθώς και θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης. Με τον Ν. Ζώρζο, υποψήφιο, επίσης, για το Δήμο, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Μανώλης Καραμολέγκος συζήτησαν θέματα που αφορούν στο πως θα μπορούσε η Σαντορίνη να ακολουθήσει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και χωροταξικού σχεδιασμού, για την δυνατότητα να αποτελέσει το νησί πρώτυπο για μια σωστή τουριστική πολιτική που ενθαρρύνει αντί να περιθωριοποιεί άλλες μορφές οικονομίας, θέματα βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, νερού, ενέργειας, θέματα συμμετοχής των πολιτών -συμπεριλαμβανομένων και των νέων – στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων καθώς και του νέου ρόλου που καλούνται να αναλάβουν οι δήμοι με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.     

Στη συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο Νίκος Χρυσόγελος, παρουσίασε τους κύριους άξονες του προγράμματος του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για την περιφέρεια του Ν. Αιγαίου και τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της, αναφέρθηκε στις προτάσεις για την Σαντορίνη και προσκάλεσε τους κριτικούς πολίτες, ανεξαρτήτως προηγούμενης πολιτικής συμπάθειας ή τοποθέτησης, να συμμετάσχουν σε αυτό το μεγάλο ρεύμα που δημιουργείται στην περιφέρεια για ένα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον στο Ν. Αιγαίο, την περιθωριοποίηση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων και την μετατροπής του νησιωτικου συμπλέγματος σε κέντρο πνευματικής, πολιτιστικής και οικολογικής / πράσινης δημιουργίας. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ζήτησε από τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους “να μην κλείνουν τα μάτια μπροστά στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και στη διαφθορά”, ενώ, κατέληξε, ότι “όπως τόνισα και στους τρεις υποψηφίους για το Δήμο είναι δεδομένη η διάθεση να συνεργαστούμε μετά τις εκλογές – και η κίνηση μας και ο εγώ προσωπικά – με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να προωθηθούν από κοινού πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τις νησιωτικές κοινωνίες του Ν. Αιγαίου”.     

Στη δική του παρέμβαση ο Γιάννης Τσιρώνης, συντονιστής της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το γεγονός ότι ένα στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων όπως ο Νίκος Χρυσόγελος, επέλεξε συνειδητά να ασχοληθεί ενεργά με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης. Για την περιοχή. Υπενθύμισε, επίσης τις πρωτοβουλίες των ΟΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND από τον βυθό της Καλντέρας και για την απομάκρυνση του ραντάρ του ΝΑΤΟ από τον χώρο της Μονής Προφήτη.     

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Νίκος Χρυσόγελος επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει δημόσιες συζητήσεις με δημοτικά σχήματα, με κινήσεις πολιτών καθώς και με τις νομαρχιακές κινήσεις “ΣυνΚυκλαδική Πρωτοβουλία” και “12 συν 15”, στη βάση πάντα προγραμματικής συμφωνίας. Εφόσον διαπιστωθεί συμφωνία στα περισσότερα σημεία του προγράμματος μπορεί να υπάρξει ευρύτερη εκλογική συνεργασία – όχι πάντως μεταξύ κομματικών δυνάμεων – με στόχο να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.     

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε, εξάλλου, συναντήσεις με ενεργούς πολίτες του νησιού ώστε ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ να αποκτήσει γερές ρίζες και στη σαντορίνη, όπως είναι ο στόχος σε όλο το Ν. Αιγαίο, και να δημιουργηθεί μετά τις εκλογές ένα ευρύ δίκτυο με κινήσεις πολιτών αλλά και άτομα εκλεγμένα στην αυτοδιοίκηση για να μπορούν να προωθηθούν από κοινού λύσεις στα προβλήματα των νησιών, να υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, στήριξη και βοήθεια σε πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν αλλά και για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου στρατηγικής για μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στο Ν. Αιγαίο.     

Για επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882, ecoanemos@gmail.com     

       

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης τύπου του Ν. Χρυσόγελου στα τοπικά ΜΜΕ:     

Η κίνηση για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες που έχουν τόπο διαμονής ή καταγωγής τα νησιά, αλλά κυρίως τα αγαπάνε, νοιώθουν μεγάλη υποχρέωση να συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και πιστεύουν ότι χρειάζεται να φυσήξει άνεμος αλλαγής στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής κρίσης.      

Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τη σοφία του παρελθόντος, τις εμπειρίες από την αρμονική σχέση μεταξύ οικονομίας – κοινωνίας – περιβάλλοντος και πολιτισμού στο πλαίσιο σύγχρονων, οικολογικών, πράσινων πολιτικών αντιλήψεων, αξιών, στάσεων ζωής και πρακτικών σε όλους τους τομείς: στον τρόπο που καλλιεργούμε τη γη, χτίζουμε, παράγουμε και χρησιμοποιούμε τη ενέργεια, χρησιμοποιούμε τον δημόσιο χώρο, αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον, οργανωνόμαστε κοινωνικά, διαχειριζόμαστε το νερό”     

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ δεν είναι απλώς μια εκλογική κίνηση αλλά μια πρωτοβουλία που αφορά σε αλλαγές πολιτικών, πρακτικών, αξιών και τρόπων ζωής, ώστε τα νησιά να μπορέσουν να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον. Η κίνηση επιδιώκει αλλαγές μέσα από την κριτική αλλά και την κατάθεση προτάσεων, τη συνεργασία, την κοινή δράση, την ενεργή παρέμβαση στην καθημερινή ζωή των νησιών, τη συμμετοχή στους θεσμούς, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου. Δεν είναι μια κομματική παράταξη ούτε μια συνεργασία μεταξύ κάποιων κομματικών χώρων αλλά απευθύνεται σε ευρύτατες κοινωνικές ομάδες, ενεργούς πολίτες, δημοτικά σχήματα που αντιλαμβάνονται ότι απαιτούνται πράσινες λύσεις στα σημερινά προβλήματα, ισχυρό μέτωπο απέναντι στη διαφθορά και στις πελατειακές σχέσεις που οδηγούν σε υποβάθμιση και απώλεια των δημόσιων αγαθών και της βάσης για τη μακροχρόνια ευημερία των νησιών.      

Η κίνηση έχει Blog https://ecoanemos.wordpress.com στο οποίο έχει δημοσιοποιήσει τη διακήρυξη και το Πρόγραμμά της, το οποίο θα οριστικοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου με συμμετοχικό τρόπο, με τις παρατηρήσεις και προτάσεις φορέων και ενεργών πολιτών. Αυτή είναι μια σημαντική καινοτομία μια και θέλουμε οι πολίτες να έχουν ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στις περιοδείες συζητάμε ουσιαστικά με τους φορείς και τους πολίτες θέματα του προγράμματος και επιδιώκουμε συνεργασίες και μετά τις εκλογές, με όσους, ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσουν στις 7 Νοεμβρίου, αντιλαμβάνονται ότι απαιτείται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, πολιτικής αλλά και λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στο Ν. Αιγαίο. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, που οργανώνεται τώρα σε κάθε νησί του Ν. Αιγαίου και να απευθύνονται ηλεκτρονικά στο ecoanemos@gmail.com είτε για παρατηρήσεις και προτάσεις, είτε για να υπογράψουν τη Διακήρυξη, είτε για να συμμετάσχουν ενεργά στην κίνηση.     

Οι κύριοι άξονες των προτάσεων μας για τα νησιά είναι:     

 • Το Ν. Αιγαίο μπορεί να ξαναγίνει κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθισης μιας νέας, “πράσινης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών, αντί να αντιμετωπίζεται ως ένας απλός τουριστικός προορισμός.
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής, μέτρων και εργαλείων για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των νησιωτικών κοινωνιών, ώστε να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει όχι μόνο σε εισοδήματα αλλά κυρίως σε κοινωνικές/περιβαλλοντικές υποδομές στο εσωτερικό της περιφέρειας.
 • Στροφή των νησιών σε ένα πράσινο μοντέλο που συνδυάζει, με συνεκτικό τρόπο, προστασία περιβάλλοντος, κοινωνική συνοχή και βιώσιμη οικονομία, για να μην κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές μόνο χρέη και προβλήματα. Τα νησιά να αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο οικοσυστημάτων, πολύμορφων ανθρώπινων κοινωνιών. (Αναδι)οργάνωση των νησιών αλλά και των αυτοδιοικήσεών τους στη βάση της λογικής δικτύων κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών και την αλληλοστήριξη-αλληλοσυμπλήρωσή τους. Η προστασία του περιβάλλοντος και των νησιωτικών οικοσυστημάτων να αποτελέσει τη βάση για ένα βιώσιμο μέλλον και μια βιώσιμη οικονομία. Η δημιουργία για παράδειγμα φορέων διαχείρισης και η αποτελεσματική διαχείριση των 36 περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ/NATURA 2000 και η δημιουργία σε συνεργασία με τους ψαράδες θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες και δυνατότητες για πράσινες οικονομικές δραστηριότητες.
 • Εξειδίκευση όλων των επιμέρους πολιτικών στα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας αλλά και των ικανοτήτων, δεξιοτήτων και αναγκών κάθε νησιωτικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως μεγέθους. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
 • Ανάπτυξη ενός σύγχρονου μοντέλου κοινωνικής αλληλεγγύης που ανταποκρίνεται εξειδικευμένα στις ανάγκες/ιδιαιτερότητες και του πιο μικρού νησιού καθώς και του κάθε ατόμου,
 • Αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και των πελατειακών σχέσεων, μια και αποτελούν βασικό παράγοντα για την υποβάθμιση και καταστροφή των δημόσιων αγαθών και πλήτουν την πολιτισμική/πνευματική ηθική βάση συγκρότησης και τον κοινωνικό ιστό των νησιωτικών κοινωνιών.
 • Διαμόρφωση ενός συμμετοχικού μοντέλου διακυβέρνησης και πολιτικής, με μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου με τους πολίτες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στη δημιουργία πιο συλλογικών θεσμών και στην κινητοποίηση των νέων για τις αποφάσεις που αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον τους.
 • Σχέδιο και κοινωνική οργάνωση ώστε να μετατρέψουμε τη σύγχρονη μετανάστευση σε μια ευκαιρία να αναδείξουν τα νησιά το διαχρονικό τους ρόλο ως σταυροδρόμι και χώρος συνάντησης πολιτισμών, να δημιουργήσουν πολιτισμικές γέφυρες με άλλες κοινωνίες, να διασφαλίσουν τους όρους για μια μεταναστευτική πολιτική, που θα δίνει λύσεις επωφελείς και για τους νησιώτες και για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής ή απλώς για να σώσουν τη ζωή τους

Όσα θεωρούσαμε δεδομένα κινδυνεύουν σήμερα εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας δεν αφορούν μόνο στο εισόδημα ή σε οικονομικά μεγέθη, αφορούν στο ίδιο το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, στο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας, στο πως θα ζουν τα παιδιά μας στα νησιά. Ενώ έχουν διατεθεί στο Ν. Αιγαίο σημαντικά ποσά, δεν έχουν αντιμετωπιστεί βασικά προβλήματα όπως οι αξιόπιστες, για ολόκληρο το χρόνο και για όλα τα νησιά συγκοινωνίες, η πρόσβαση όλων των νησιωτών σε υπηρεσίες υγείας (από την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι την περίθαλψη), η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία-εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού, η επεξεργασία των λυμάτων, ο περιορισμός της σπατάλης ενέργειας, η προστασία των ακτών και της θάλασσας. Ακόμα και στα πιο τουριστικά νησιά τα σκουπίδια καίγονται ανεξέλεγτα, χωματερές καταλήγουν στη θάλασσα, ακόμα συζητάνε για τα προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστήριο πρόστιμο ύψους 34.000 ευρώ τη μέρα για κάθε χώρο ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών που λειτουργεί ακόμα.      

Και ενώ δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει προβλήματα σαν κι αυτά, βρισκόμαστε απροετοίμαστοι απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες απειλές, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην περιφέρεια δεν υπάρχει προετοιμασία, έστω συζήτηση για το πως θα απεξαρτηθούν τα νησιά από τα ορυκτά καύσιμα και θα μειώσουν τη συμμετοχή τους στην αλλαγή του κλίματος αλλά και για το πως θα οργανωθούν οι νησιωτικές κοινωνίες απέναντι στις επερχόμενες ολοταχώς ακραίες κλιματικές καταστάσεις, που βλέπουμε να πλήττουν ολόκληρο τον πλανήτη – άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, ανεμοστρόβιλοι, καύσωνες, πλημμύρες, καταστροφικές πυρκαγιές, ξηρασία, καταστροφή της γεωργίας και των παράκτιων υποδομών, κατάρρευση της οικονομίας.     

Οι χρήσεις γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι η απαραίτητη βάση για ένα βιώσιμο μέλλον της Σαντορίνης αλλά και των υπόλοιπων νησιών. Ο μαζικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να αποκτήσει πιο υπεύθυνα περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και σταδιακά η Σαντορίνη να στραφεί σε άλλες, πιο ήπιες, υπεύθυνες και, μακροχρόνια βιώσιμες μορφές τουρισμού που είναι συμβατές με τις αντοχές και τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και το ιδιαίτερο περιβάλλον του. Αν για λόγους κοντόφθαλμου και βραχυπρόθεσμου κέρδους καταστρέψουμε τον πλούτο που υπάρχει ως αποτέλεσμα μια σοφής διαχείρισης του από τις προηγούμενες γενιές και μετατρέψουμε σε άνθρακα τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό θησαυρό που έχουμε, τα παιδιά μας δεν θα μπορούν να ζήσουν στα νησιά. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να διαβούμε, γιατί μετά η αποκατάσταση του νησιού δεν θα είναι εφικτή.      

Η οικονομία της περιφέρειας Ν. Αιγαίου και των νησιών, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Σαντορίνη, δεν πρέπει να εξαρτιέται μονομερώς από τον τουρισμό (ιδιαίτερα τον μαζικό) που είναι έτσι κι αλλιώς αυάλωτος και την πώληση / δόμηση της γης αλλά πρέπει να στραφεί σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων που να είναι καινοτόμες, αλληλο-συμπληρούμενες, πιο “πράσινες”, και να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.      

Ένα στρέμμα γης έχει φτάσει σήμερα σε αστρονομικά ύψη. Η κερδοσκοπία γης ανεβάζει σε εξωπραγματικά κόστη την ζωή μας. Μπορεί μεν προσωρινά να επωφελούνται κάποιοι από τη σημερινή γενιά – πάντως όλο και λιγότεροι πια- αλλά τα παιδιά μας δεν θα μπορούν – όπως εξελίσσονται τα πράγματα – να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, το δικό τους μαγαζί ή γη για να καλλιεργήσουν. Οι Δήμοι πρέπει να καταβάλλουν τεράστια ποσά για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες για κάποιες υποδομές.     

Ειδικώς για τα φλέγοντα προβλήματα της Σαντορίνης επιδιώκουμε, μέσα από διάλογο με τους πολίτες και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς:     

 • Aνάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση για την ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND
 • Σωστή ιεράρχηση και συστηματική οργάνωση του Δήμου με στόχο τη μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων (αλλά και των υπολειμμάτων καλλιεργειών και οργανικών αποβλήτων καθώς και της λάσπης από το βιολογικό καθαρισμό), πλήρη αποκατάσταση του χώρου απόρριψης των απορριμμάτων, κατάλληλη προσαρμογή του ΠΔ 139/1990.
 • Σαφή στρατηγική και μέτρα για μείωση της σπατάλης νερού, συλλογή του βρόχινου νερού, επαναχρησιμοποίηση του νερού από τον βιολογικό καθαρισμό, και περιορισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης γεωτρήσεων αλλά και καμουφλαρίσματος των πισίνων ως δήθεν υδατοδεξαμενών.
 • Σωστό σχεδιασμό για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τη σταδιακή και προσεκτική στροφή σε πράσινες πηγές ενέργειας (αιολική, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας), δημιουργία δημοτικής ή συνεταιριστικής εταιρίας παραγωγής πράσινης ενέργειας, εξειδίκευση στις μεθόδους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής σε συνδιασμό με την παραδοσιακή εμπειρία δόμησης. Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο επίπεδο των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών αλλά και του δήμου (που σήμερα πρέπει να δαπανάει ετησίως πάνω από 3.000.0000 Ευρώ για φωτισμό και ηλεκτρικό για τις διάφορες δραστηριότητές του).
 • Επανάκαμψη της γεωργικής δραστηριότητας και σύνδεσή της με ποιοτικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης που θα παράγονται με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, καθώς και προστασία του παραδοσιακού αμπελώνα.

Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για πελατειακές σχέσεις, πλιάτσικο στα δημόσια αγαθά, δυνατότητες να πλουτίσουνε εύκολα και ανέξοδα όλοι. Ας δημιουργήσουμε, έστω και μέσα στην κρίση, το σχέδιο, την κοινωνική δυναμική και οργάνωση καθώς και τις συνθήκες εκείνες που θα ευνοήσουν την ευημερία και των ατόμων και της κοινωνίας μέσα από λογικές και ρεαλιστικές απαιτήσεις, που θα οδηγούν σε αρμονική σχέση οικονομίας, περιβαλλοντος, κοινωνίας και πολιτισμού. Πρέπει οι πολίτες σε καθημερινό επίπεδο αλλά και με την ψήφο τους να περιθωριοποιήσουν και τις πολιτικές και τους πολιτικούς φορείς που οδήγησαν τη χώρα στη βαθιά κρίση και άφησαν να κυριαρχήσουν στο Ν. Αιγαίο ευάλωτες μορφές οκονομίας, λάθος μοντέλο ανάπτυξης, διαφθορά και μαύρο χρήμα, κάθε είδους αυθαιρεσία, καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού κοινού μας πλούτου, η απόκλιση αντί για τη σύγκλιση μεταξύ των νησιωτικών κοινωνιών      

Η οργή για τη σημερινή κατάσταση πρέπει να γίνει συνειδητή επιλογή για αλλαγή πολιτικών και αξιών. Καλούμε τους πολίτες να συμβάλλουν ώστε να δυναμώσει ο άνεμος αλλαγής, να φυσήξει Οικολογικός Άνεμος στον Ν. Αιγαίο”     

Share

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: