Στη Ρόδο ο επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης Ν. Αιγαίου «Οικολογικός Άνεμος» Ν.Χρυσόγελος

“Το Ν. Αιγαίο μπορεί να ξαναγίνει κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθισης μιας νέας, “πράσινης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών”, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της κίνησης για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” που βρέθηκε την Τρίτη 10 Αυγούστου στη Ρόδο, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας που έχει ξεκινήσει από τη Σύρο στις 3 Ιουλίου.  Ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε, μαζί με τα μέλη της Γραμματείας της κίνησης Αλέξανδρο Λουϊζίδη και Δημήτρη Γρηγοριάδη, τα κύρια σημεία της εκλογικής Διακήρυξης αλλά και του Προγράμματος του “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ” (που μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο Blog της κίνησης https://ecoanemos.wordpress.com.).

Μια καινοτομία αλλά και ένδειξη του συμμετοχικού τρόπου που αντιλαμβάνεται ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ την πολιτική, είναι η συζήτηση του προγράμματος του με φορείς, ενεργούς πολίτες και δημοτικά σχήματα πριν λάβει την τελική μορφή του στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, που οργανώνεται τώρα σε κάθε νησί του Ν. Αιγαίου, αλλά και να απευθύνονται ηλεκτρονικά στο  ecoanemos@gmail.com.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο Νίκος Χρυσόγελος επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει δημόσιες συζητήσεις με δημοτικά σχήματα, με τις νομαρχιακές κινήσεις “ΣυνΚυκλαδική Πρωτοβουλία” και “12 συν 15” αλλά και με ευρύτερες δυνάμεις στη βάση πάντα προγραμματικής συμφωνίας. Εφόσον διαπιστωθεί συμφωνία στα περισσότερα σημεία του προγράμματος μπορεί να υπάρξει εκλογική συνεργασία με στόχο να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Το πρωί τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Νίκος Χρυσόγελος, Αλέξανδρος Λουϊζίδης και Δημήτρης Γρηγοριάδης συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και συζήτησαν αναλυτικά για:

  • το πως μπορούν να προωθηθούν τα θέματα της μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων (αλλά και των αποβλήτων ελαιουργείων και της λάσπης από το βιολογικό καθαρισμό) με δεδομένο ότι ο διαθέσιμος χώρος για ταφή των απορριμμάτων εξαντλείται και η καύση απορριμμάτων δεν είναι αποδεκτή – όπως τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος – για λόγους κόστους και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης,
  • των δυνατοτήτων  μείωσης της σπατάλης νερού και επαναχρησιμοποίησης του νερού από τον βιολογικό καθαρισμό για άρδευση.

Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε τη διάθεσή του να συνεργαστεί μετά τις εκλογές και η κίνηση και ο ίδιος προσωπικά με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να προωθηθούν από κοινού πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τις νησιωτικές κοινωνίες του Ν. Αιγαίου.

Το μεσημέρι τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ συναντήθηκαν με τα στελέχη της Νομαρχιακής Κίνησης “12 συν 15”, Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριο Σαντορινιό καθώς και με το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννη Καλαποδάκη και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας για την περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε ένα ευρύ φάσμα προγραμματικών θέσεων.

Πριν την αναχώρηση του, ο Νίκος Χρυσόγελος και τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρόδου και ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Χατζημάρκο και συζήτησαν θέματα που αφορούν στη διαχείριση και προστασία της παράκτιας ζώνης, στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, στη  μείωση της σπατάλης ενέργειας και στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη δυνατότητα βελτίωσης των οικονομικών των δήμων μέσα από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και πράσινες μορφές οικονομίας καθώς και για μια πιο πράσινη και βιώσιμη Ρόδο. Εκφράστηκε και από τις δυο πλευρές η διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος για θέματα που αφορούν και τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Αναλυτικά για την επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στη Ρόδο αλλά και για τις πρόσφατες περιοδείες του σε νησιά του Ν. Αιγαίου

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε στη συνέντευξη τύπου στη Ρόδο:

Το Ν. Αιγαίο μπορεί να ξαναγίνει κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθισης μιας νέας, “πράσινης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών.

Ο μαζικός τουρισμός μπορεί να αποκτήσει πιο υπεύθυνα περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και σταδιακά η περιφέρεια να στραφεί σε άλλες, πιο ήπιες, υπεύθυνες και, μακροχρόνια βιώσιμες μορφές τουρισμού.  Η οικονομία της περιφέρειας Ν. Αιγαίου πρέπει να στραφεί σε δραστηριότητες που είναι καινοτόμες, αλληλο-συμπληρούμενες, πιο “πράσινες”, ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μπορούμε ακόμα και τη σύγχρονη μετανάστευση να τη μετατρέψουμε σε μια ευκαιρία να αναδείξουν τα νησιά το διαχρονικό τους ρόλο ως σταυροδρόμι και χώρος συνάντησης πολιτισμών, να δημιουργήσουν πολιτισμικές γέφυρες με άλλες κοινωνίες, να διασφαλίσουν τους όρους για μια μεταναστευτική πολιτική, που θα δίνει λύσεις επωφελείς και για τους νησιώτες και για τους  ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής ή απλώς για να σώσουν τη ζωή τους”.

“Χρειάζεται, όμως, να αξιοποιήσουμε τη σοφία του παρελθόντος, τις εμπειρίες από την αρμονική σχέση μεταξύ οικονομίας – κοινωνίας – περιβάλλοντος και πολιτισμού στο πλαίσιοσύγχρονων, οικολογικών, πράσινων πολιτικών αντιλήψεων, αξιών, στάσεων ζωής και πρακτικών σε όλους τους τομείς: στον τρόπο που καλλιεργούμε τη γη, χτίζουμε, παράγουμε και χρησιμοποιούμε τη ενέργεια, χρησιμοποιούμε τον δημόσιο χώρο, αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον, οργανωνόμαστε κοινωνικά, διαχειριζόμαστε το νερό”.

Αυτή είναι η πρότασή μας για το Ν. Αιγαίο, ένα ρεαλιστικό και εφικτό όνειρο. Όμως, η σημερινή πραγματικότητα είναι άλλη”, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος. “Σήμερα βιώνουμε μια βαθιά κρίση που δεν είναι μόνο δημοσιονομική ή οικονομική αλλά και περιβαλλοντική-κλιματική, κοινωνική και πολιτική. Όσα θεωρούσαμε δεδομένα κινδυνεύουν εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας δεν αφορούν μόνο στο εισόδημα ή σε οικονομικά μεγέθη, αφορούν στο ίδιο το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, στο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας, στο πως θα ζουν τα παιδιά μας στα νησιά. Ενώ έχουν διατεθεί στο Ν. Αιγαίο σημαντικά ποσά, δεν έχουν αντιμετωπιστεί βασικά προβλήματα όπως οι αξιόπιστες, για ολόκληρο το χρόνο και για όλα τα νησιά συγκοινωνίες, η πρόσβαση όλων των νησιωτών σε υπηρεσίες υγείας (από την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι την περίθαλψη), η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία-εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού, η επεξεργασία των λυμάτων, ο περιορισμός της σπατάλης ενέργειας, η προστασία των ακτών και της θάλασσας. Ακόμα και στα πιο τουριστικά νησιά τα σκουπίδια καίγονται ανεξέλεγτα, χωματερές καταλήγουν στη θάλασσα, ακόμα συζητάνε για τα προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστήριο πρόστιμο ύψους 34.000 ευρώ τη μέρα για κάθε χώρο ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών που λειτουργεί ακόμα.

“Και ενώ δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει προβλήματα σαν κι αυτά, βρισκόμαστε απροετοίμαστοι απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες απειλές, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην περιφέρεια δεν υπάρχει προετοιμασία, έστω συζήτηση για το πως θα απεξαρτηθούν τα νησιά από τα ορυκτά καύσιμα και θα μειώσουν τη συμμετοχή τους στην αλλαγή του κλίματος αλλά και για το πως θα οργανωθούν οι νησιωτικές κοινωνίες απέναντι στις επερχόμενες ολοταχώς ακραίες κλιματικές καταστάσεις, που βλέπουμε να πλήττουν ολόκληρο τον πλανήτη – άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, ανεμοστρόβιλοι, καύσωνες, πλημμύρες, καταστροφικές πυρκαγιές, ξηρασία, καταστροφή της γεωργίας και των παράκτιων υποδομών, κατάρρευση της οικονομίας

“Πρέπει να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν  στο Ν. Αιγαίο”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, “να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε καταστροφικές πρακτικές και πελατειακές συμπεριφορές, με την ελπίδα μια μικρής “εξυπηρέτησης” από τον βουλευτή, τον δήμαρχο, τον δημοτικό σύμβουλο, τον υπάλληλο μιας υπηρεσίας που θα “οφελήσει” και εμάς ή θα “βολέψει” το παιδί μας. Τώρα καλούμαστε να καταβάλουμε όλοι – ακόμα και αυτοί που δεν αποδεχόντουσαν το “παιχνίδι” διαφθοράς – το τεράστιο τίμημα των συσσώρευσης λανθασμένων επιλογών, της λεηλασίας των δημόσιων αγαθών, του τεράστιου περιβαλλοντικού και κοινωνικού χρέους που θα κληροδοτήσουμε  στα παιδιά μας. Και εδώ στο Ν. Αιγαίο κλείναμε τα μάτια μας -πολλοί, όχι όλοι – μπροστά στην κερδοσκοπία γης, τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, στη διαφθορά, γιατί υπήρχε η προσδοκία ότι θα επωφεληθούμε κι εμείς από αυτή την κατάσταση.

Αποδεχτήκαμε να γίνουμε μέρος της “φούσκας”. Ένα στρέμμα γης έχει φτάσει σήμερα σε αστρονομικά ύψη. Αλλά πλέον, όλο και πιο λίγοι θα μπορούν να επωφελούνται από την κερδοσκοπία γης, οι πιο πολλοί και ιδιαίτερα οι νέοι δεν θα μπορούν -λόγω των άπιαστων τιμών – να αποκτήσουν  το δικό τους σπίτι, το δικό τους μαγαζί, να αποκτήσουν γη για να την καλλιεργήσουν. Οι Δήμοι πρέπει να καταβάλλουν τεράστια ποσά για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες για κάποιες υποδομές. Μόλις πριν λίγες μέρες ένας νησιωτικός δήμος αγόρασε δέκα στρέμματα γης κοντά στη χωματερή του έναντι του ποσού των 650.000 ευρώ! Όπως και με το χρηματιστήριο, όλοι πιστεύουν ότι θα είναι οι τυχεροί αλλά στο τέλος οι περισσότεροι έχουν χάσει τα πάντα όταν σκάει η φούσκα.”

Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για πελατειακές σχέσεις, πλιάτσικο στα δημόσια αγαθά, δυνατότητες να πλουτίσουνε εύκολα και ανέξοδα όλοι. Ας δημιουργήσουμε, έστω και μέσα στην κρίση, τις συνθήκες εκείνες που θα ευνοήσουν την ευημερία και των ατόμων και της κοινωνίας μέσα από λογικές και ρεαλιστικές απαιτήσεις, που θα οδηγούν σε αρμονική σχέση οικονομίας, περιβαλλοντος, κοινωνίας και πολιτισμού. Πρέπει οι πολίτες σε καθημερινό επίπεδο αλλά και με την ψήφο τους να περιθωριοποιήσουν και τις πολιτικές και τους πολιτικούς φορείς που οδήγησαν τη χώρα στη βαθιά κρίση και άφησαν να κυριαρχήσουν στο Ν. Αιγαίο ευάλωτες μορφές οκονομίας, λάθος μοντέλο ανάπτυξης, διαφθορά και μαύρο χρήμα, κάθε είδους αυθαιρεσία, καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού κοινού μας πλούτου, η απόκλιση αντί για τη σύγκλιση μεταξύ των νησιωτικών κοινωνιών.

Η οργή για τη σημερινή κατάσταση πρέπει να γίνει συνειδητή επιλογή για αλλαγή πολιτικών και αξιών. Καλούμε τους πολίτες να συμβάλλουν ώστε να δυναμώσει ο άνεμος αλλαγής, να φυσήξει Οικολογικός Άνεμος στον Ν. Αιγαίο” κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος,

 

Οι περιοδείες στα νησιά του Ν. Αιγαίου

Ρόδο, Τρίτη 10/8: Συνάντηση με φορείς και συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη τύπου έδωσε στη Ρόδο ο επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης Ν. Αιγαίου “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” Νίκος Χρυσόγελος συνεχίζοντας την περιοδεία του σε διάφορα νησιά. Επίσης, συναντήθηκε με ενεργούς πολίτες με στόχο να συμμετάσχουν στην περιφερειακή κίνηση, ενώ είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ροδίων κ Χατζηευθυμίου, τα στελέχη της νομαρχιακής κίνησης “12 συν 5”, Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριο Σαντορινιό, της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Καλαποδάκη, καθώς και με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο Γ. Χατζημάρκο.

Πάρο, Δευτέρα 9/8: Παρέμβαση στη συζήτηση για “Καλλικράτη” στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου

ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε τη Δευτέρα 9/8 στην ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου με θέμα τον “Καλλικράτη”, που έγινε με την συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης κ Γιάννη Ραγκούση. Στην παρέμβασή του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “μια μεταρρύθμιση της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν αναγκαία αλλά δεν φαίνεται η μεταρρύθμιση αυτή να έχει λάβει υπόψη της τις διαφορετικές πραγματικότητες που υπάρχουν στον εσωτερικό της περιφέρειας Ν. Αιγαίου και δεν φαίνεται να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και σχεδιασμός για να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει εσωτερικό της σε υποδομές ανθρώπινο δυναμικό, πόρους, δυνατότητες. Το Υπουργείο, και η κυβέρνηση γενικότερα, δεν έχουν παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πως και που θα υπάρξουν πράγματι περικοπές σπατάλης, πως θα στηριχθεί η εμεταρρύθμιση αλλά και πως θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι, επιπλέον πόροι και στελέχη στην αυτοδιοίκηση  όλων των νησιών, ώστε να είναι πράγματι σε θέση όλες οι νησιωτικές αυτοδιοικήσεις να αναλάβουν τους νέους ρόλους και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον “Καλλικράτη”. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε, επίσης, ότι “η μεταφορά, για παράδειγμα, των αρμοδιοτήτων της πολεοδομίας στους Δήμους χωρίς χρήσεις γης σε κάθε νησί, εξειδικευμένα στελέχη και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση της διαφθοράς μια και τα (μαύρα) χρήματα είναι πολλά και οι πιέσεις τεράστιες σε ότι αφορά στην κερδοσκοπία γης”.

Σίφνος, 20-31/7: Συναντήσεις με φορείς, συζητήσεις με στελέχη που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της κίνησης

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε από τις 20 Ιουλίου συναντήσεις με φορείς και ενεργούς πολίτες στη Σίφνο, το νησί από  το οποίο κατάγεται. Κοινή διαπίστωση ότι αυξάνονται οι πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι οι πρακτικές του παρελθόντος απέτυχαν και χρειάζεται νέα πρόταση για την περιφερειακή και τοπική πολιτική, που να διαθέτει όραμα αλλά και ρεαλιστικές λύσεις για τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα των νησιών. Ο επικεφαλής της κίνησης έκανε, επίσης, συζητήσεις με στελέχη της τοπικής κοινωνίας που αναμένεται να είναι υποψήφια με το σχήμα και συμμετείχε σε εκδηλώσεις στο νησί που γίνεται τα τελευταία χρόνια κέντρο μιας σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας χάρη στις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου αλλά και άλλων φορέων. Έχει συμβάλλει, εξάλλου, και ο ίδιος στη διοργάνωση στη Σίφνο διεθνών συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων, συναντήσεων νέων, εθελοντικών προγραμμάτων και περιβαλλοντικών δράσεων μέσα από την συμμετοχή του σε περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και

Έχει βοηθήσει την αυτοδιοίκηση της Σίφνου – όπως και αυτή της Πάρου – στη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης κι Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), τον φορέα που έχει την ευθύνη για την επίτευξη των στόχων του νόμου 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων. Ο Νίκος Χρυσόγελος  συμμετείχε – εκπροσωπόντας τις οικολογικές οργανώσεις – στην διαμόρφωση του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2001 καθώς και στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμμάτων (2002-2009), επιιδώκοντας από την αρχή να δωθεί ιδιαίτερο βάρος και στην συμμετοχή των νησιών στην ανακύκλωση με βιώσιμο τρόπο. Η Σίφνος και η Πάρος ήταν από τα πρώτα νησιά που ξεκίνησαν εκτεταμμένα προγράμματα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας με την παροχή δωρεάν από την ΕΕΑΑ των κάδων ανακύκλωσης, των οχημάτων συλλογής καθώς και με κάλυψη του κόστους μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από τα νησιά στην Αττική.

Μήλος, 31/7: Συναντήσεις, επίσκεψη στον βιολογικό καθαρισμό και στην αφαλάτωση

Το Σάββατο 31/7 ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε τη Μήλο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και υποψήφιο δήμαρχο Μήλου Αβέρκιο Γαϊτανή. Συζήτησαν θέματα περιβάλλοντος, διαχείρισης των απορριμμάτων και του νερού, καθώς και βιώσιμης οικονομίας. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ της περιφερειακής κίνησης¨ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” και θεσμικών φορέων από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν. Ο επικεφαλής της κίνησης “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ¨είχε επαφές και με στελέχη της τοπικής κινωνίας, ενώ επισκέφθηκε τον βιολογικό καθαρισμό και την αφαλάτωση. Η περιφεριακή κίνηση “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” σχεδιάζει τη διοργάνωση στρογγυλού τραπεζιού την Πεμπτη 2 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, με θέμα “Περιβάλλον και Οικονομία στη Μήλο” με προσκεκλημένους φορείς και ενεργούς πολίτες του νησιού.

Νάξος, 2/8: Παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΤΕΔΚ-Κυκλάδων για “Καλλικράτη”

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ο Νίκος Χρυσόγελος, επισκέφθηκε τη Νάξο, είχε επαφέςμε ενεργούς πολίτες από το νησί, έδωσε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και  παρακολούθησε την ειδική συνεδρίαση του ΔΣ της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κυκλάδων σχετικά με τον “Καλλικράτη”. Στην σύντομη παρέμβασή  του τόνισε την ανάγκη:

  • εξειδίκευσης όλων των τομεακών πολιτικών στα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας,
  • (αναδι)οργάνωσης των νησιών αλλά και των αυτοδιοικήσεών τους στη βάση μιας λογικής δικτύων που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών και την αλληλοστήριξη-αλληλοσυμπλήρωσή τους,
  • προώθησης της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των νησιωτικών κοινωνιών, ώστε να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει όχι μόνο σε εισοδήματα αλλά κυρίως σε κοινωνικές υποδομές στο εσωτερικό της περιφέρειας,
  • προστασίας του περιβάλλοντος και των νησιωτικών οικοσυστημάτων ως την βάση για ένα βιώσιμο μέλλον και μια βιώσιμη οικονομία,
  • στροφής των νησιών σε ένα πράσινο μοντέλο που συνδυάζει, με συνεκτικό τρόπο, προστασία περιβάλλοντος, κοινωνική συνοχή και βιώσιμη οικονομία, για να μην κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές μόνο χρέη και προβλήματα.

Νέες περιοδείες το διάστημα 11-23 Αυγούστου

Συναντήσεις με φορείς και ενεργούς πολίτες θα έχει ο επικεφαλής της κίνησης «Οικολογικός Άνεμος» και στην Πάρο, από τις 11 Αυγούστου, όπου θα βρίσκεται ξανά για μερικές μέρες. Στο διάστημα  μέχρι 23 Αυγούστου προγραμματίζονται επισκέψεις στελεχών της κίνησης και του επικεφαλής της στην Σαντορίνη, την Τήνο και τη Μύκονο για συναντήσεις με φορείς και πολίτες από τα νησιά αυτά.
 

Η εκλογική Διακήρυξη του “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ”

Η εκλογική διακήρυξη της περιφερειακής κίνησης “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” οριστικοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου σε συνάντηση που έγινε στη Σύρο, κατά την οποία συγκροτήθηκε και η προσωρινή Γραμματεία της. Τη διακήρυξη μπορεί να βρει κάποιος στο blog που διαθέτει η κίνηση  https://ecoanemos.wordpress.com

Το Πρόγραμμα του “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ”

Το πρόγραμμα του “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ” έχει αναρτηθεί στο blog της κίνησης https://ecoanemos.wordpress.comγια να υπάρξει αναλυτική συζήτηση με φορείς και ενεργούς πολίτες από το Ν. Αιγαίο και να συνδιαμορφωθεί με διαδραστικό τρόπο. Η τελική μορφή του προγράμματος θα οριστικοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επικοινωνία:

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Οικολογικό Άνεμο, να υπογράψετε τη Διακήρυξη, να  συμμετάσχετε ενεργά στην κίνηση ή/και να στέιλετε τις προτάσεις και απόψεις σας για το πρόγραμμα, στείλτε το μήνυμά σας στο ecoanemos@gmail.com

προσθέτοντας και  τηλέφωνο επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Share

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: