Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου

Ο Κυνίδαρος της Νάξου είναι συνυφασμένος με το χορό και τη μουσική. «Τα παιδιά στον Κυνίδαρο πρώτα μαθαίνουν να χορεύουν και μετά να περπατούν», λέει η παράδοση.

Απ’ τους πρωταρχικούς σκοπούς των Συλλόγων μας είναι η διατήρηση και η διάδοση των παραδοσιακών χορών και της μουσικής μας, αλλά και άλλων χορών και μουσικών. Άλλωστε, η επαφή μεταξύ διαφορετικών ακουσμάτων και χορευτών  αποτελεί την καλύτερη έμπνευση και ερέθισμα τόσο για τους μεν όσο και για τους δε.

Φέτος επιχειρούμε να βάλουμε το θεμέλιο λίθο για ένα βήμα ακόμα προς την πολιτισμική ανταλλαγή μέσω της μουσικής και του χορού: διοργανώνουμε λοιπόν τις «Ημέρες Χορού» στο χώρο που του αρμόζει καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, στον Κυνίδαρο της Νάξου. Στόχος μας είναι αυτές τις ημέρες να παρουσιάζουμε όχι μόνο παραδοσιακούς αλλά και σύγχρονους χορούς και χορογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Επίσης στόχος μας είναι οι ομάδες και οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν, όχι μόνο να παρουσιάζουν τους χορούς τους αλλά και να δίνουν δωρεάν μαθήματα-εργαστήρια χορού για παιδιά και μεγάλους. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες μας δε θα περιορίζονται μόνο στην παρακολούθηση των χορευτικών αλλά θα έρχονται σε άμεση επαφή με τους χορευτές και τους μουσικούς και θα μοιράζονται τη χαρά της συμμετοχής στο χορό μαζί τους. Δημιουργείται έτσι ένα παράθυρο επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτισμού μεταξύ των απανταχού χορευτών και μουσικών.

Οι «Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου» απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό που αγαπά και υποστηρίζει τα μουσικά και χορευτικά δρώμενα αλλά και, κυρίως, στους ίδιους τους Ναξιώτες και στα παιδιά που διψούν για ποιότητα και συνέχεια στην παράδοση.

Η δράση αυτή δε θα είχε ευοδώσει χωρίς την υποστήριξη  και τη συμβολή ντόπιων και μη επιχειρηματιών και φίλων, τους οποίους και ευχαριστούμε. Το φετινό πρόγραμμα έχει δύο δράσεις:

  • Δευτέρα 2 Αυγούστου και ώρα 20:00 Εργαστήρι Χορού και Ακροβατικών στην αυλή του εστιατόριου «Συντριβάνι» με δωρεάν συμμετοχή.
  • Τρίτη 3 Αυγούστου και ώρα 21:00 Χοροθεατρική Παράσταση «Arriba» της χορευτικής ομάδας «κι όμΩς κινείται». Η ομάδα έχει παρουσιάσει τα έργα της σε χώρους όπως το Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, Φεστιβάλ Δωδώνης κ.α.

Οι διοργανωτές:

Σύλλογος Κυνιδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος»

Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Απίκραντος»

«Αφοί Καρποντίνη – Ναξιακά Μάρμαρα Ο.Ε.»

 ARRiBΑ  κι όμΩς κινείται

όταν η σκόνη γίνεται χρυσόσκονη,

συνεργασία χορευτών και καλλιτεχνών του τσίρκου

 μια ταπεινή παράσταση για τους μικρούς θριάμβους

 

ARRiBΑ\ισπαν.πάνω, ψηλά.

χρησιμοποιείται εμψυχωτικά, παρηγορητικά.

 θα δεις, στο τέλος,

 όλα θα πάνε καλά,

Οι άνθρωποι μένουν στον αέρα αλλά και πέφτουν .

όμΩς

μετά την πτώση,

το μόνο που απομένει είναι μια ολοκαίνουρια πτήση

ή έστω άνοδος

ή τουλάχιστον επαναφορά

Κίνηση \Μουσική: κι όΜως κινείται

Ερμηνεία: Camilo Bentancor, Λινάρδου Αντιγόνη, Ερμής Μαλκότσης, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Βασίλειος Δημάς

Τεχνικός επί σκηνής: Alvaro Ramirez

 Φώς: Βασίλης Καψούρος

Μια παράσταση ατομικοτήτων μέσα σε ένα σύνολο.

Μια παράσταση που αρνείται συνειδητά να θεαματικοποιήσει τις απόπειρες των ανθρώπων ενάντια στην βαρύτητα, χρησιμοποιεί τα ίδια μέσα με τον κόσμο των μεγάλων θεαμάτων (τελετές έναρξης η μεγάλες πίστες) αλλά με τόσο διαφορετικό τρόπο.

Είναι μια παράσταση που συμπάσχεις με τους ήρωες, όχι μόνο μυρίζεις αλλά και το νιώθεις στο στόμα σου το διαπεραστικό γλυκό του κόσμου.

Είναι μια ταπεινή παράσταση για τους μικρούς θριάμβους σαν αυτόν της Χριστίνας στο τέλος.

Είναι μια παράσταση που δεν τελειώνει ποτέ.

Μας θυμίζει τι είναι χορός, , μπορεί σε ένα σκληρό κόσμο – τσίρκο η απάντηση να είναι ένα Λυρικό τσίρκο.

Σε αυτό το τσίρκο οι άνθρωποι μένουν στον αέρα αλλά και πέφτουν και εμείς κοιταζόμαστε και αναγνωριζόμαστε γιατί ξέρουμε ότι σε αυτή την παράσταση ήρθαμε για να δούμε  και θαύματα αλλά  και επιβιώσεις.

Παναγιώτης Κουράκος

Share

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: