Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 από νησιώτες γονείς. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Βιοχημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας (M.Sc). Παντρεύτηκε το 1987 τον Λευτέρη Καρυστιναίο από την Φολέγανδρο και απέκτησαν μία κόρη και ένα γιο.

Δούλεψε στην Αθήνα μέχρι το 1992 σε γραφεία μελετών και μη κερδοσκοπικές περιβαλλοντικές εταιρείες με αντικείμενο την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την επεξεργασία λυμάτων, τη δημιουργία βάσης δεδομένων σε θέματα περιβάλλοντος, την επιλογή τεχνολογιών και τη σύνταξη αναπτυξιακών προγραμμάτων. Παράλληλα ασχολήθηκε με το περιοδικό «Λατινική Αμερική» και την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Νικαράγουα.

Την περίοδο 1990-1992 πραγματοποίησε μαζί με την οικογένεια της το όνειρό τους να φύγουν από Αθήνα και να ζήσουν σε ένα νησί, τη Νάξο που διάλεξαν.

Στη Νάξο ασχολήθηκε αρχικά με την υποβολή για χρηματοδότηση και τη μελέτη Πιλοτικού Προγράμματος για την «Λιπασματοποίηση των Οικιακών Απορριμμάτων της Πεδινής Νάξου», πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν υλοποιήθηκε τελικά από τον Δήμο Νάξου. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Κέντρο Οικολογικών Ερευνών Νάξου ως υπεύθυνη Σύνταξης Μελέτης Σκοπιμότητας για την Σύσταση της Αναπτυξιακής Επαρχίας Νάξου –ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε. και Συντονισμού Δράσεων για την Υποβολή Πρότασης για ένα «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Νάξου –Αμοργού» στο Leader II. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ισπανοελληνικής Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπελάγους (Νάξος, 1992) και του Οικολογικού Σχολείου Νάξου (1994 -1999), στα πλαίσια του οποίου οργάνωσε δύο διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια στο Χαλκί της Νάξου με θέμα: «Γεωγραφικά    Συστήματα Πληροφοριών ως εργαλεία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», 1994 και «Μικροί Υγροβιότοποι στα νησιά της Ευρώπης», Υπουργείο Αιγαίου –ΓΓΕΤ, 1996.

Με την έγκριση της Πρότασης της ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε. το 1996, άρχισε να εργάζεται στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ως επιστημονική σύμβουλος, συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής ταυτότητας)  αλλά και υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Κυκλάδων (Europe Direct), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Κυριότερα προγράμματα με τα οποία ασχολήθηκε στα 15 χρόνια της στην ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε:

–        Συντονίστρια Προγράμματος Leader II Κυκλάδων  (1997 -2001)

–        Συντονίστρια Προγράμματος Συντήρησης -Αξιοποίησης Αναβαθμίδων PROTERRA (άρθρο 8 FEOGA -Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, Κοινότητα Κορώνου), 1997-1999

–        Σύμβουλος του Κέντρου Επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της Ξερολιθιάς, Πρόγραμμα ΜEDSTONE  «Δημιουργία Μεσογειακού Κέντρου για την Προστασία και Αξιοποίηση των τοπίων με ξερολιθιές», EC, DG XVI, Recite II –1999-2001

–        Συντονίστρια Ευρωπαϊκού Δικτύου Ξερολιθιάς –REPS –Interreg IIIC -2004-06.

–        Τεχνικές Μελέτες και υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων Δήμου Δρυμαλίας, Αμοργού, Μήλου και Κοινότητας Κουφονησίων (2005 –2009) και ειδικότερα: Μελέτες Ανάπτυξης Δικτύου Περιπατητικών Διαδρομών, Μελέτες Ανάδειξης Αγροτικών Μνημείων, Μελέτη Βυζαντινού Πάρκου Κεντρικής Νάξου, Μελέτη Ανάδειξης Σμυριδωρυχείων Ορεινής Νάξου

–        Σύνταξη φακέλων και τεχνική υποστήριξη στην υλοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών προγραμμάτων στα πλαίσια του Προγράμματος Leader Plus και ΟΠΑΑΧ Κυκλάδων (2005-2008)

–        Σύνταξη και υποβολή Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης για τις Νότιες Κυκλάδες «Οι Καρποί της Γης και του Πνεύματος»

Από το 2009 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα: «Xρήση GIS στη διαχείριση του νησιωτικού περιβάλλοντος».

Μετέφρασε στα ελληνικά την έκδοση του Open University «Άνθρωπος και Περιβάλλον» (1984), επιμελήθηκε τη δίγλωσση «Κεντρική Νάξος: Οδηγός με Χάρτη» (Δήμος Δρυμαλίας, 2001) και το βιβλίο «Φολέγανδρος: Εικόνες και Κείμενα» (2009) και συμμετείχε στην επιμέλεια του βιβλίου «Βιβλιογραφία για τη Νάξο» (Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου, 2005).

Αποφάσισε τη συμμετοχή της στον Οικολογικό Άνεμο ως υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων για να εκφράσει την έντονη ανάγκη της να διοχετεύσει μια πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία ως σύμβουλος σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος,  άμεσα και έμπρακτα στον χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε μια περίοδο κρίσιμη για το περιβάλλον, τα νησιά μας και τον τόπο μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: